И TV7 спря излъчването си по "Булсатком" 12.01 | 13:40

Телевизията се закани да съди оператора, продължавал да я излъчва незаконно

От Диана Цветкова

TV7 спря излъчването на програмите си – TV7 и Super 7, в мрежата на оператора "Булсатком", съобщиха от телевизията.

От 00.00 часа днес (12 януари) абонатите на "Булсатком" не би трябвало да имат достъп до двата канала.

Същевременно от медията упрекнаха "Булсатком, че продължава да излъчва TV7 в разрез със закона и се заканиха да заведат дело срещу оператора.

"TV7 и Super 7 спряха сигнала, излъчван към "Булсатком" в полунощ на 12 януари. Въпреки това, операторът продължава да излъчва незаконно чрез ефирно разпространение TV7. За арогантното и пиратско поведение на "Булсатком" ще сезираме съответните органи и ще си потърсим правата в съда", се посочва в съобщение на телевизията.

Още преди Коледа TV7 заяви, че спира излъчването си за клиентите на цифровия оператор, заради несъгласие по условията на договора за разпространение.

Впоследствие обаче от медията обявиха, че ще възстановят излъчването на каналите си безплатно, в интерес на зрителите, докато не приключат преговорите с "Булсатком" и не се постигне споразумение.

Снощи (11 януари) TV7 съобщи, че след повече от две седмици на преговори не е постигнато споразумение. Медията заяви, че има "извиване на ръце" от страна на "Булсатком" и го обвини, че от позицията на монополист налага едностранно неизгодни за телевизията условия.

В подобна ситуация са и каналите от групата на bTV Media Group. Тяхното излъчване по "Булсатком" бе прекратено веднага след началото на 2013 г., като медията обвини оператора в налагане на ценова дискриминация и укриване на абонати.

"Булсатком" от своя страна упрекна bTV, че налага ценова преса като иска пари, равняващи се на близо 50% от общата месечна сума, която операторът може да си позволи да плати за всички програми в сегмента на групата.

На този фон Комисията за регулиране на съобщенията заяви, че отношенията между двете страни имат търговски характер и ги призова да решат спора в "условията на доброволност и взаимно разбирателство".

Водещи

Най-четени