И. Бокова: Няма мир без равноправие на жените 19.05 | 12:23

Много жени са с тежки ресори в управлението

От iNews.bg

"Не можем да постигнем мир и устойчиво развитие без равноправие на жените." Това каза Ирина Бокова по време на втория ден от Глобалния форум на жените лидери, организиран от Съвета на жените в бизнеса и в България.

"Когато жените взимат пълноценно участие в управлението на държавата и в икономиката, полза имат обществото, държавите и светът като цяло", коментира Бокова, цитирана от БГНЕС.

Тя отбеляза, че 2015 е годината, в която са сключени много новаторски споразумения и визира Програмата за устойчивото развитие - 2015 година и Споразумението от Париж за климатичните промени, чиято цел е устойчивото развитие и запазването на планетата и мира.

Генералният директор на ЮНЕСКО подчерта, че стремежът на ООН е да постигне равноправие и овластяване на жените. По думите й равноправието и овластяването на жените са двете страни на една и съща монета. "Целта на този форум е да подкрепим жените-лидери”, заяви Бокова.

Според нея има различни форми на лидерството сред жените и даде пример с присъстващите вицепремиер Меглена Кунева, председател на БСП Корнелия Нинова, министрите Десислава Танева и Теменужка Петкова.

Бокова изтъкна, че в сегашния кабинет има много жени, които управляват тежки ресори, но би желала да види и повече жени в българския парламент. Ирина Бокова каза още, че с приемането на една силна декларация от София ще се постигне последователна политика на много правителства за повече жени-лидери на различни позиции, каквато е целта на форума.

Вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева изтъкна по време на своето представяне, че е голямо геройство да издържаш и това качество жените го притежават.

Вицепремиерът изтъкна, че министър Лиляна Павлова е взела един от най-тежките ресори, който досега не е бил свързан с жена - строителството. "Ние не сме направили достатъчно, за да подкрепим една жена да направи първата крачка”, коментира Кунева.

 

Тя бе категорична, че има смисъл и нужда да се инвестира в жените, дори и за известно време те да не са на работа, защото отглеждат децата си, защото това се изплаща стократно на работодателя с качествата – упоритост, лоялност и изключително трудолюбие. Тя изтъкна, че за нея това означава обществото да се хуманизира, когато качествата на личността, които харесваме, станат качества на обществото.

Най-четени