И България ще иска помощ от Брюксел за кризата с бежанците 21.04 | 18:19

Мерките за противодействие на имигрантския натиск да не бъдат насочени само към морския трафик, но и към сухопътните канали ще настоява премиерът Борисов в Брюксел

От iNews.bg

Мерките за противодействие на имигрантската криза да бъдат насочени не само към морския трафик, но и към сухопътните бежански потоци. За това ще настоява министър-председателят Бойко Борисов на планираната за четвъртък среща на най-високо ниво в Брюксел за имиграцията. Срещата беше насрочена след като над 800 имигранти загинаха при потъването на кораба, с който пътуваха, до бреговете на Либия. Това обяви самият премиер на пресконференция след среща със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий.

"В четвъртък в Брюксел имаме извънреден съвет именно по темата с имигрантите, с това, което се случва на нашата граница и това, което се случва в Италия. Действително доста ще поговорим на тази тема. Не считам, че понеже сега проблемът възникна в Италия, трябва да се концентрираме само на морските граници. За мен по-голям проблем са и сухопътните", коментира праемиерът. Според Борисов, ако се  подобри контролът върху морския трафик с европейски пари, целият миграционен натиск ще дойде от сухоземните граници.

"България харчи изключително много пари. Проблем са и сухопътните граници, не само морските. Никак не съм доволен от партньорското ни взаимодействие със съседите ни по тази тема", заяви Бойко Борисов.

България от много неща се отказа в името на общото ни евроатлантическо развитие, за което очакваме да бъдем компенсирани с повече инвестиции, ръст на икономиката, повече общи теми, по които да работим, подчерта премиерът.  "Надявам се така, както ние много внимателно, слушаме, чуваме и реформираме съдебна, здравна, пенсионна реформа, в службите за сигурност, борбата с контрабандата и корупцията, се надявам да имаме отговор за общия Енергиен съюз - за истинска диверсификация", каза Борисов.

Той съобщи, че България е за Южния газов коридор, като му се възобнови частта през България. "Не виждам голяма разлика от "Южен поток" и "Турски поток" като диверсификация. Ще умуваме и поспорим. Много съм твърд в позицията и се радвам, че Хойт Ий съзнава колко е важно това за енергийната сигурност на целия континент", добави Борисов. Той посочи, обаче, че към момента стоят отворени доста теми, особено в енергетиката.

"Нищо не сме спестили по между си в тази сфера. С военните самолети ще изчакат малко, първо ще дадем на пенсионери, да си пооправим малко държавата, да си върнем финансовата дисциплина. Ще купим нови самолети, като свършим всички тези работи. Имаме разбиране от американска и НАТО-вска страна. Преди мен са поемани ангажименти да се купят самолети и да се увеличи бюджетът на военните. Ние като НАТО-вска държава ще се постараем да си изпълним ангажиментите малко по-нататък", зарече се Борисов.

Премиерът е категоричен, че обменът на информация и решаването на проблеми не са много лесни. "България стриктно спазва санкциите, а има държави в региона, които не ги спазват и отиват да се пазарят на наш гръб. Оптимист съм, че евроатлантическата солидарност ще бъде спазена, така както България беше добра да ги спази. Държим да се отчита и българският интерес - да се възобнови "Набуко", каза още Бойко Борисов.

"По отношение на ИДИЛ, говорихме общо по темата като съюзници в НАТО за справянето с новите предизвикателства пред цяла Европа. Говорихме за това да има солидарност и да работим за общите цели", допълни Ий. Той посочи, че трябва да бъде осъждан войнствения тероризъм, но и да се предприемат необходимите мерки.

Ще работим с България, за да се справим с новите предизвикателства пред цяла Европа, каза  още Хойт Ий. На въпрос дали кризата в Македония е обила обсъдена на срещата, Ий отговори, че народът в Македония е този, който трябва да реши, не лидерите.

"Нашето послание към правителството на Македония е да сложи край на тази криза като разгледа съдържанието на разкритията", каза Хойт Ий, който е на посещение в София – спирка от неговата балканска обиколка, която включи и визита в Скопие.

"Колкото до сегашната ситуация в Македония – тя трябва да бъде решена от народа на тази страни и избраните от него лидери", заяви още дясната ръка на държавния секретар Джон Кери, отговаряйки на въпрос на БГНЕС за отношението на Вашингтон към кризата в Македония. Хойт Ий също така призова опозицията да се върне в парламента колкото е възможно по-бързо.

От два месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи огромни разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. Груевски многократно обвиняваше опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби

Водещи

Най-четени