И ДБГ няма да издига свой човек за президентските избори 09.07 | 12:54

Реформаторите събират кандидатури до края на месеца, след това лидерите на партиите ще изберат

От iNews.bg

От Движение "България на гражданите” няма да издигат свой кандидат за президентските избори наесен. Това обяви лидерът на партията Меглена Кунева. "Партийни хора ДБГ няма да издига на тези избори за президент. Търсим смел десен кандидат. Той ще бъде издигнат от Рефораторския блок като политически субект, не от инициативен комитет”, казва тя. По думите й, това е мажоритарен избор, а от ДБГ, винаги са били консенсусни и са държали на единството в РБ. "Блокът трябва да даде знак за единство през номинацията за президент. Имаме съгласие да е граждански кандидат, каза още тя, а гражданите на срещата бяха категорични, че трябва да се издигне единен кандидат на РБ, без значение дали е член на партия от Блока или е непартиен”, подчетава Кунева.

Димитър Делчев, народен представител от РБ, подчерта, че профилът на кандидата за президент е на евроатлантик, родолюбец, почтен десен граждански ориентиран човек с ясна визия за разивието на президентската институция, ангажиран с борбота с корупцията и с евроатлантическата ориентация на страната. "До края на юли се правят номинациите и след това председателите на партиите ще се обединят около най-консенсусната за РБ фигура”, казва той.

Забавяне засега няма, защото никоя друга партия не е издигнала кандидат, подчерта той и добави, че развитието на РБ оттук нататък е също важен въпрос, подчерта Делчев. Трябва да се променят органите на Блока, начините на вземане на решенията, да се подпише споразумение за изборите, както и да се върви към актуализация на сключеното учредително споразумение, каза още секретарят на Парламентарната група на РБ. По думите на Кунева, като председател на щаба на РБ, Найден Зеленогорски ще бъде мотор на кампанията, а Блокът ще стигне до единен силен кандидат.

Водещи

Най-четени