И Реформаторите скочиха срещу намесата на Анкара в изборите у нас 06.03 | 14:04

Коалицията се противопоставя и срещу агитацията за референдума в Турция в държавите от ЕС

От iNews.bg

Коалиция "Реформаторски блок – Глас народен” категорично се противопоставя срещу опитите на турската държава да влияе на изборите в България и други страни от Европейския съюз, както и срещу опитите на Анкара да агитира за референдума в Турция на територията на Европейския съюз. Категорично отстояваме позицията, че изборите във всяка една страна, както и провеждащите се референдуми, са вътрешни работи на суверенните страни. Това пише в специална декларация на политическото обединение.

"Изразяваме силно притеснение от публикувана в Българската телеграфна агенция информация, че член на турското правителство е агитирал сред българските изселници в Турция в полза на определена политическа сила, участваща в изборите на 26 март. Считаме това за недопустима намеса във вътрешните работи на страната ни. Коалиция "Реформаторски блок – Глас Народен" също така настоява  за забрана на всякакви предизборни прояви в България, свързани с предстоящия референдум в Република Турция, и за кореспондираща такава на ниво Европейски съюз", се казва още в позицията.

В основата на европейската идея стоят изконно демократични принципи – разделение на властите,  върховенство на закона и правова държава. Тяхната защита не е поставяна в рамките на прецедент, тя е трайната и последователна традиция, обединяваща над 500 милиона европейци. Събитията от последните години поставят под въпрос стремежите на Турция за членство в Европейския съюз. Централизирането на власт в една институция и едно лице, атаките срещу демократичната опозиция и свободата на словото и пътят към авторитарна държава само ще се задълбочат с предстоящия референдум. От тази гледна точка е недопустимо представители на турската държава да провеждат агитация, събития, срещи и митинги сред общности в  България и Европейския съюз по отношение на този референдум, казват от коалицията.

Водещи

Най-четени