И Станишев на разпит в прокуратурата 24.04 | 10:31

Най-вероятно лидерът на БСП е призован заради подадения от него сигнал за незаконно подслушване

От Кремена Бедерева

Председателят на БСП Сергей Станишев ще бъде в специализираната прокуратура. Това информираха от БСП.

Станишев е призован в 13 часа.

Прокуратурата извърши проверка по сигнала за незаконно подслушване, получен в служебната поща на лидера на БСП Сергей Станишев. В края на март червеният лидер обяви, че е получил анонимен сигнал, в които се твърди, че от 2009 г. досега под ръководството на Цветан Цветанов нерегламентирано и противозаконно са подслушвани политици, бизнесмени, магистрати, общественици, лидери на протести.

Според материалите, получени от Станишев, са били подслушвани Георги Първанов – в периода на създаване на АБВ, Росен Плевнелиев – в периода на формиране на служебното правителство, Иван Костов – когато е критикувал Цветанов, Ахмед Доган – когато е разследван за Цанков камък, Волен Сидеров – когато се е обърнал срещу ГЕРБ.

Според проверката на прокуратурата пък в МВР имало предпоставки за нерегламентирано подслушване. Преди десетина дни главният прокурор Сотир Цацаров добави, че са констатирани редица нарушения при ежедневната работа с така наречения "слушмобил". Той беше иззет от МВР и беше откаран на "територията" на прокуратурата.

Вчера (23 април) на разпит в столичното следствие и специализираната прокуратура бе и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, като най-вероятно причината да бъде привикан е разследването за подкуп в особено големи размери срещу отстранения от поста шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Преди това на беседа във връзка с разследването на скандала за подслушването бе привикан и главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Водещи

Най-четени