И Франция ни каза "не" за Шенген 07.03 | 09:41

България и Румъния не отговарят на минималните критерии за присъединяване

От Елена Кирилова

Франция също се включи към страните, които блокират присъединяването на Румъния и България към Шенген, съобщава румънският веснтик "Ромъния либера”.

Изданието твърди, че решение на въпроса няма да бъде взето на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който ще се състои днес и утре в Брюксел.

Според европейските медии Франция е последвала примера на Холандия и Германия и се е противопоставила на определянето на срок за присъединяването на България и Румъния към Шенген, отбелязва БТА.

Причината за недоволството на трите държави са недостатъчните усилия за борбата с корупцията в двете страни. Австрия отбеляза, че не е против влизането в Шенген, но предпочита България и Румъния да направят това постепенно.

На 6 март сутринта и Финландия обяви, че има намерение да блокира присъединяването на двете държави, посочвайки отново множеството корупционни практики.

От ирландското председателство на Европейския съюз обявиха, че до решение на Съвета по правосъдие и вътрешни работи няма да се стигне, тъй като много страни-членки са против искането на България и Румъния. Източникът твърди, че решение вероятно ще има чак при литовското председателство, което започва през месец юли тази година.

От своя страна, германският евродепутат Маркус Фебер, който е член на Европейската народна партия, обяви, че Германия не вижда никакъв напредък в Румъния и България. По думите му и двете страни не отговарят дори на минималните критерии, за да могат да влязат в Шенген.

Според Фебер е напълно оправдана позицията на германския вътрешен министър, че не иска страните да се присъединят, защото не са направили достатъчно за спиране на злоупотребите на имигранти със системата.

Евродепутатът смята, че и двете държави не показват никакъв напредък. Вместо това ситуацията в тях се влошава.

"Нито Румъния, нито България е подобрила борбата с корупцията, затова има логика да не отваряме границите", посочи той.

Водещи

Най-четени