И бившият шеф на ВМА се сдоби с обвинение 06.12 | 15:41

Ген. Стоян Тонев ще отговаря за длъжностно престъпление

От iNews.bg

Бившият шеф на Военно-медицинска академия - генерал Стоян Тонев, е поредният, който се сдоби с обвинение от прокуратурата. Той ще отговаря за длъжностно престъпление, довело до щети в особено големи размери.

Обвинението твърди, че като началник на ВМА Тонев е сключил неизгодни договори за наем с частна фирма. Затова в момента му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лева.

В периода 21.01.2003 г. до 03.12.2013 г. Тонев съзнателно сключил неизгодни сделки със СМДЛОД "Астра” АД. Това довело до вреда за ВМА в общ размер на 16 330 495 лв.

Ето го съобщението от обвинението:

В инкриминирания период от време Стоян Тонев е сключил 5 договора със Самостоятелна медико-диагностична лаборатория (СМДЛОД) "Астра" АД, по силата на които на търговското дружество се предоставя да извършва високоспециализирани медико-диагностични изследвания с медицинска апаратура, собственост на ВМА, срещу наемна цена, включваща възнаграждение за ползване и консумативни разноски.

В два от договорите наемната цена е определена като процент от приходите на дружеството, вместо наемът да е определен по пазарни цени. По тези договори е бил определен наем в размер на 37,55 % от приходите, а по идентичен договор за наем на медицинска апаратура, наемът е бил в размер на 60 % от приходите. В три от сключените договори е определена наемна цена, по-ниска от пазарната наемна цена. По силата на тези договори разходите за сервизно обслужване на апаратурата, разходите за консумативи за ползваните медицински апарати и доставката на резервни части били за сметка на ВМА.

Водещи

Най-четени