И варненските пчелари излязоха на протест 10.04 | 14:21

Те искат забрана за ползване на пестициди

От Елена Кирилова

Пореден протест се организира във Варна. След като стана ясно, че гражданите искат оставките на общинските съветници, пчеларите също излязоха на улицата, съобщава БТА.

Те се събраха пред сградата на областната администрация в града, за да изкажат недоволството си от липсата на забрана за употреба на пестициди от неоникотиноидния клас.

Според Никола Соколов, член на Съюза на пчеларите, България трябва да подкрепи въвеждането на обща европейска забрана за използването на подобен род препарати. Ако това не се случи, това би довело до унищожаване на пчеларството.

Производителят Карл Куртев обясни, че е загубил 30% от кошерите си именно заради факта, че насажденията в района са пръскани с пестициди.

Областния управител на Варна Коста Базитов прие от пчеларите протестното им писмо, което е адресирано до Европейската комисия, президента, служебния премиер и Министерството на земеделието.

Базитов увери пчеларите, че протестът им е навременен, защото няма окончателно решение за използването на пестициди от неоникотиноидния клас на европейско ниво.

Писмото ще бъде връчено на вицепремиера Илияна Цанова на 12 април.

Водещи

Най-четени