И чуждият бизнес настоя за истинска съдебна реформа - в прокуратурата 29.06 | 18:00

Корупцията е голяма, политици и олигарси диктуват на обвинители и съдии, чувството е за беззаконие и безнаказаност

От iNews.bg

Осем бизнес организации, които обединяват компании, произвеждащи близо 70% от БВП на странатаи, настояват за провеждане на истинска съдебна реформа. Това стана ясно на пресконференция по темата, на която бизнесът представи писмо, изпратено до всички заинтересовани държавни институции, предаде actualno.com.

Документът е подписан от Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-швейцарската търговска камара, Канадско-българската бизнес мрежа и др.

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева и правосъдния министър Цецка Цачева. Копия са изпратени и до президента Румен Радев, главния прокурор Сотир Цацаров, председателя на ВКС Лозан Панов и останалите важни съдебни институции.

Организациите настояват за гарантиране на независимостта на съдебната власт и прозрачност и отчетност на работата на прокуратурата.

"Твърдо убедени сме, че липсата на безпристрастен и ефективен съд и прокуратура, безспорно се явява една от най-съществените бариери пред икономическия растеж у нас", категорични са организациите.

"Прокуратурата не трябва да има роля за кариерното развитие на съдиите и организацията на съдилищата, съдилищата трябва да се отърсят от влиянието на бизнеса и политиците, както и от зависимостта си от членовете на Висшия съдебен съвет, избрани от прокурорската квота", се посочва в писмото.

Организациите подкрепят независимостта на прокуратурата, но при прозрачна работа и отчетност.

"НКИ и НПК трябва да бъдат осъвременени. Особено важно е това за разследването на измами, корупция и случаи на саморазправа с бизнеси. Трябва и да се осъвремени съдебният процес и да се модернизира образованието по право", допълват те.

Според тях макроикономическите показатели на страната са добри, но преди тях чуждестранните инвеститори проучват политическия климат и правосъдната система у нас, които се оказват причината са отблъскването им. Бизнес организациите са категорични, че трудностите, които чуждите компании срещат у нас, важат със същата сила и за българския бизнес.

Те изразиха готовност да съдействат на институциите за довеждане на съдебната реформа докрай, защото тя е ключова за съживяването на българската икономика и благоденствието на страната.

"Прокуратурата на практика е оставена без контрол и това е един от основните проблеми, свързан с последните промени по съдебната реформа", категорични са те. И допълват, че "именно това е съществената причина за широко разпространеното усещане за беззаконие и безнаказаност у нас".

Венислав Йотов, който е вицепрезидентът на Американската търговска камара в България, даде пример: "в последната половин години са провели 4 срещи с голяма американска компания за медицински изделия, която проучвала къде да разшири бизнеса си. В крайна сметка тя избрала Литва пред България.

Алекс Нестор, вицепрезидент за България и Европа на Канадско-българска бизнес мрежа, пък заяви, че чуждите инвестиции от години стоят на едно ниво и не се повишават и причина за това са нивата на корупция и липсата на върховенство на закона.

"Убедени сме, че ако се направи реформа в съдебната система, доверието на инвеститорите в България ще се върне", заяви той. Изключението с IT сектора той обясни с това, че при него не се минава през специален разрешителен режим и няма особен допир с държавата.

Организациите приветстваха усилията на правителството за нов антикорупционен закон, но според тях това няма да е достатъчно.

Водещи

Най-четени