ИМП: Президентът губи доверие заради партийно-политическите си борби 16.05 | 08:49

Според проучването пък БСП води на ГЕРБ с 1,2%

От Кремена Бедерева

Все повече българи подкрепят работата на премиера Пламен Орешарски за сметка на тези, които оценяват положително работата на държавния глава Росен Плевнелиев. Положителна оценка за работата на президента дават 13,9%, а отрицателна – 41,5% от респондентите, в проучване на Института за модерна политика (ИМП).

Хипотезата е, че това се дължи на трайно установената линия на президента Плевнелиев да не съблюдава надпартийния характер на институцията, която по Конституция следва да бъде неутрална власт, която съдейства за решаването на политически и междуинституционални кризи и генерира съгласие по общонационалните цели.

Вместо това настоящият президент слезе на терена на текущите партийно-политически борби и се противопостави открито на правителството, като по този начин зае страната само на една част от обществото – на опозиционно настроените към сегашното управление избиратели, загубвайки в голяма степен доверието на другата част от обществото, която намира своето политическо представителство в управляващите в момента политически сили или е настроена по-неутрално към колизиите между управляващи и опозиция.

Значение за по-малкия дял положителни оценки за президента вероятно има и неговата активна и твърда позиция на противопоставяне на Русия в контекста на събитията в Украйна, която не е в съзвучие с доминиращите обществени нагласи по темата.

Освен липсата на доверие в президентската институция изследването обхваща и партийните пристрастия. Според проучването, ако европейските избори се провеждат днес, БСП ще получи 20,5%, а ГЕРБ – 19,3%.

В сравнение с данните от проучването на ИМП през април, когато лека преднина имаше ГЕРБ, в настоящето проучване преднина от 1,2% се регистрира за БСП.

Тази преднина се дължи на активната кампания и многобройните срещи с хората, които БСП провежда на терен в цялата страна, както и на позицията на партията по отношение на трагедията в Одеса и събитията в Украйна, която е в съзвучие с нагласите и очакванията на голяма част от обществото.

Проучването регистрира и повишаване на мобилизацията на избирателите на ДПС, която започва да се доближава до традиционните за партията нива на подкрепа – 7,0%.

Своите сериозни шансове да получат представителство в Европейския парламент към днешна дата имат също коалицията "България без цензура-ВМРО-ЗНД-Гергьовден" – 7,5%, "Атака" – 4,5%, и АБВ – 3,5%.

От своя страна коалицията, оглавявана от Николай Бареков, като нов политически субект е в процес на изграждане на свое твърдо електорално ядро. Понастоящем структурата на подкрепата за ББЦ и коалиционните им партньори е по-скоро мозаечна (хора, които са били гласоподаватели на малки партии, на ГЕРБ, "Атака", НДСВ, БСП).

Водещи

Най-четени