Иван Нейков: НОИ не е пирамида, категорично 18.03 | 18:41

Това е осигурителна система, която функционира на базата на закона, категоричен е екс социалният министър

От iNews

НОИ не е пирамида, категорично! Това е осигурителна система, която функционира на базата на закона. Това каза за БНР Иван Нейков от Балканския институт по труда и социалната политика по повод информациите, че новата пенсионна формула ощетява 37% от пенсионерите. 

Според бившия социален министър е трябвало през 2015 година да бъде направена предварителна оценка на социалното и икономическото въздействие на промяната в пенсионния модел.

"Самият факт, че сега ще я правим тази преценка, показва, че през 2015-а не сме си свършили работата, защото, ако тогава беше установено, че такъв проблем ще се породи, съм сигурен, че щеше да се търси друго решение. Вторият голям проблем е продължителността или мащабът на въпросите, които възникват, защото това е ситуация, която, ако не бъде решена в някаква посока, в следващите 15 години непрекъснато ще излиза на повърхността и непрекъснато ще води до напрежение, защото поне 15 години, ако не и повече, хората, които ще се пенсионират, ще имат и стаж преди 2000 година. Това показва сериозността на ситуацията. Пътят, по който сега се е тръгнало, е правилният път – да се види откъде идва проблемът".

В социалната сфера – и особено в пенсионното законодателство, трябва да има непрекъснато информиране на хората, изтъкна Нейков и подчерта, че дори и 2/3 от хората да получават по-високи пенсии благодарение на новата формула, ощетените имат право да са недоволни:

"Възможен вариант е, след като ще имаме два модела на изчисляване, да се даде един допълнителен гратисен период, в който хората да направят своя избор". 

Водещи

Най-четени