Изборите са в ръцете на Плевнелиев 21.02 | 18:45

Президентът има седем дни, за да реши дали приема новия Изборен кодекс

От Филипа Тодева

След като Народното събрание прие законопроекта за нов Изборен кодекс на второ четене, документът ще отиде при президента, който в седем дневен срок трябва да се произнесе по новите текстове.

В случай, че държавният глава наложи вето върху някои от промените, законопроектът ще бъде върнат за ново разглеждане в парламента. Вносителят на Изборния кодекс Мая Манолова благодари на депутатите за търпението и отговорността при приемането на кодекса.

"Надявам се нашите усилия да бъдат оценени и от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин, при активно гражданско участие", заяви след гласуването тя. Дебатите по Изборния кодекс започнаха на 12 февруари.

В продължение на девет дни народните представители приемаха и отхвърляха текстове от законопроекта. За да напреднат в работата вчера те удължиха работното си време до 00.00 часа. Дори днес те приеха да работят и през уикенда, ако това се беше наложило. Следващото пленарно заседание ще се проведе в сряда от 09:00 часа.

Водещи