Извънредни проверки на строежи в София, спират неизправни кранове 10.05 | 11:11

От шест проверки досега са съставени 4 акта

От iNews.bg

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) спря от експлоатация два троителни крана под 10 тона след внезапни проверки на шест строежа в София.

Проверките са извършени съвместно с Икономическа полиция и Главната инспекция по труда, въз основа на прокурорско писмо.

Общо са проверени 6 строителни обекта, на които са работели 7 крана, които според нормативната уредба се класифицират като съоръжения с повишена опасност и подлежат на проверка от лицензирани фирми. Самите фирми са под контрола на ДАМТН. Освен, че са спрени два крана, агенцията ще състави и 4 акта за административно нарушение.

По време на акцията от ДАМТН са установили нерегистрирани товарозахващащи приспособления, което е нарушение на чл. 55, т. 15 от Наредба за безопасна експлоатация и технически надзор на повдигателни съоръжения /НБЕТНПС/.

Освен това е бил сключен договор за поддържане на съоръжения с повишена опасност с фирма заличена от регистъра на ДАМТН.

Други нарушения са липса на сменен дневник и липса на дневник с проверки на товарозахващащи приспособления. Проверките на ДАМТН ще продължат.

Водещи

Най-четени