Изненада! Десни на страната на БСП 05.09 | 10:05

Антикорупционният орган трябва да бъде даден на президента, казва Настимир Ананиев

От iNews.bg

В България трябва смелост, за да се бориш с корупцията. Аз не виждам такава смелост нито в парламента, нито в българското правителство. Това каза Настимир Ананиев, народен представител и председател на транспортната комисия в 43-то Народно събрание и бивш член на ДБГ пред ТВ Европа. Антикорупционният орган трябва да се даде на президентството, тъй като другите са в конфликт на интереси. И парламентът, и изпълнителната власт нямат интерес сами да се разследват. Също така президентът има най-голяма представителност – избран е с над 2 000 000 гласа. Нито управляващото мнозинство, нито която и да е партия в 44-то Народно събрание има такава представителност, заяви Ананиев.

Попитан дали тази идея не е сходна с тази на БСП, той отговори, че Корнелия Нинова иска да се възползва от рейтинга на президента, което е видимо за всички и за това така говори, макар и да не е привърженик на идеята. Относно президента Радев, Ананиев заяви, че не го смята за ляв човек, тъй като е генерал от силите на НАТО, но БСП се опитва да го дърпа на ляво, а ГЕРБ усилено им помагат.

Настимир Ананиев коментира и състоянието на традиционната десница, като сподели, че грешките от 2013 са били повторени и на последните парламентарни избори. Нужна е смяна на поколенията в десния политически спектър, за да има промяна, и в България разбирането за дясно е доста изкривено, ако си против Русия, антикомунист и против БСП значи си десен. За мен дали си десен се разбира от това какви икономически политики и мерки защитаваш, в цял свят така се определя дали си ляв или десен.  Друга заблуда е, че БСП е социална партия, дясното също е социално, проблемът е , че ГЕРБ не са дясна партия и хората се бъркат, добави още Ананиев.

Ако има обединение в дясно, трябва още от началото да се заяви за какво се работи и къде минава границата за и против ГЕРБ, за и против това правителство и управление. За да сработи едно такова обединение обаче, трябва да има демократичен траен съюз с конкретни цели, зад които всеки присъединил се да застане, допълни Ананиев.

Водещи

Най-четени