Изпотрошиха с камъни „Джумая джамия“ (СНИМКИ) 14.02 | 13:31

До месец ще стане ясно решение по делото за собствеността на „Куршум джамия“

От Мая Александрова

Напрежението сред хората, участващи в протестния митинг по повод на делото за собствеността на "Куршум джамия" в Карлово, ескалира и недоволните нападнаха с камъни и бомбички "Джумая джамия" в центъра на Пловдив. Изпочупени са прозорците на сградата, която се охранява от плътен полицейски кордон и жандармерия.

Броят на участващите в митинга непрекъснато се увеличава. Към тях се присъединяват хора от цялата страна, като последните пристигнаха с три автобуса от Пещера. По данни на полицията участващите в протеста са 3000 души.

Хората преминаха по главната улица до Турското консулство в града. До него, в Цар-Симеоновата градина, тече импровизиран митинг.

В същото време пледоариите в Апелативният съд в Пловдив приключиха и до 30 дни магистратите ще излязат с решение по делото за собствеността на карловската "Куршум джамия".

Общината Карлово обжалва решението на Пловдивският окръжен съд от 3 октомври 2013 година, с което бе осъдена да предаде владението на сграда, някогашна джамия, с прилежащ терен от 2146 кв. м на Мюсюлманското изповедание у нас, начело с главния мюфтия.

Според адвоката на общината Тодор Димитров решението на първоинстанционния съд е необосновано и незаконосъобразно. Мюфтийството не е доказало, че е правоприемник на карловската мюсюлманска вероизповедна община, на чието име е нотариалният акт от 1923 година, на който се позовават ишците, каза Димитров.

По думите му общината се позовава на прекратено съдебно производство в Софийския градски съд от 2010 година, при което Мюсюлманското изповедание завежда срещу Мюсюлманско сунитско-ханефитско вероизповедание за приемствеността на тези вероизповедни общини.

Оттеглянето на иска не означава, че Изповеданието не е правоприемник, защото няма краен съдебен акт, коментира адвокатът на мюфтийството Красимир Руев, предаде БТА.

Мюсюлманското вероизповедание у нас има претенции към десетки имоти в цялата страна. Някои от тях вече бяха спечелени вече в полза на държавата.

Водещи

Най-четени