Изпращаме петима офицери в операцията в Либия 09.06 | 18:27

Това е следващият български принос към "Обединен защитник" след участието на фрегатата "Дръзки"

От Кремена Бедерева

В отговор на належащата необходимост от попълване на командните органи, България ще изпрати петима офицери в авиационното и морското компонентни командвания на операцията в Либия.

Това съобщи министърът на отбраната Аню Ангелов пред журналисти в главната квартира на алианса, където днес приключва двудневната среща на министрите на отбраната от НАТО.

Българската страна е посочила конкретните вакантни позиции, които смята да окомплектова - от 11 ще попълни пет. В момента се извършва съгласуване с висшите военни органи на пакта. За изпращането на офицерите ни ще е необходимо решение на Министерския съвет.

Военните ни вече са подбрани, стремежът е колкото се може по-рано да поемат позициите, посочи Аню Ангелов. По думите му това е следващият български принос към операцията "Обединен защитник" след участието на фрегатата "Дръзки".

iNews припомня, че правителството разреши изпращането на фрегатата "Дръзки” за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник”. Операцията е в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия.

На борда на кораба имаше до 160 човека, включително група за специални операции до 12 военнослужещи. Фрегатата "Дръзки” се завърна във Военноморска база-Бургас на 4 юни след 40 дневна мисия. Българските военни моряци участваха в реална проверка на съмнителен плавателен съд.

Същевременно от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че на проведената среща на Контактанта група за Либия в столицата на ОАЕ Абу Даби, България беше приета за неин член.

"Трябва да подкрепим Либия, която иска да бъде нова държава и да не бъде разделяна, както се опитва да направи полковник Кадафи. Той се стреми да противопоставя западната на източната част, хора срещу хора”, заяви в изказването си  Николай Младенов, съобщават още от пресцентъра на МВнР.

Българският външен министър е разговарял и с председателя на Либийския преходен съвет в Бенгази Махмуд Джибрил.

България ще възстанови до дни работата на консулството в Бенгази, заяви Николай Младенов на срещата си с Джибрил. Либийската страна помоли за помощ от страна на България преди всичко с лекарства и медицински специалисти за пострадалите във военните действия.

Водещи

Най-четени