Изчисляват по-точно приноса ни към осигурителната система за пенсия 27.01 | 17:19

Работната група по пенсионната реформа предлага промяна в определянето на индивидуалният коефициент за пенсия

От iNews.bg

Работната група по пенсионната реформа предлага индивидуалният коефициент за изчисляване на пенсия да се определя като средноаритметично на месечните индивидуални коефициенти. Това обяви след заседанието на групата Николай Николов, съветник по проблемите на пенсионната система в Министерството на труда и социалната политика.

Индивидуалният коефициент сега се получава като за целия стаж, за който се изчислява пенсията, се събира осигурителният доход на човека и тази сума на осигурителния стаж, например за 40 години, се разпределя на средния осигурителен доход за страната за всички, които се осигуряват за тези 40 години, обясни Николов.

Според новото предложение този коефициент ще се изчислява всеки месец, допълва БТА.

Новият вариант предвижда да отрази по-точно приноса на човек към осигурителната система, увери Николов.

Обсъдено е и предложение от предишния Консултативен съвет по оптимизиране на осигурителната система да се преизчислява автоматично пенсията на хората, които имат след пенсионирането осигурителен стаж.

Предложението не е прието и ще продължи сегашната практика човек сам да пожелае това да бъде направено, тъй като понякога преизчисляването на пенсията може да създаде проблеми за достъп до системите, в които има подоходни тестове като енергийните помощи.

Бъдещето на учителския пенсионен фонд ще бъде обект на дискусия в една от следващите срещи по усъвършенстването на тристълбовия модел. В закона е предвидено фондът да съществува до 2020 година. "Има два варианта - след 2020 да стане капиталов или да продължи да съществува като солидарен в НОИ", допълни Николов.

Отново по темата с пенсиите от НАП припомниха, че всеки гражданин с персонален идентификационен код на НАП може да провери вноските си към пенсионен фонд.

Справката се извършва онлайн и е безплатна. Издаването на кода е безплатно, той е валиден безсрочно и освен за различни видове справки, служи и за подаване на данъчни декларации.

В момента с ПИК гражданите могат да проверяват в интернет върху каква сума работодателите внасят осигурителните им вноски, да получат информация за пенсионния фонд, в който се осигуряват, както и да проследят какъв трудов договор е декларирал пред НАП техният работодател. Чрез ПИК клиентите на приходната агенция могат да поискат и издаването на документ, като например удостоверение за липса на задължения, да проверят какви са задълженията им към бюджета, както и какви плащания са направили.

До момента в цялата страна са издадени близо 200 000 персонални кодове на граждани, като всеки ден средно 500 души получават своя код.

Водещи

Най-четени