Има консенсус плащания да не бъдат обвързани с минималната заплата 07.10 | 11:45

Правителството реши на свое заседание да премахне връзката между таксите и заплатата

От Деляна Петкова

Има консенсус между работодателите, синдикатите и отделните министерства редица такси и плащания да не бъдат обвързани с минималната работна заплата. Това обясни в кулоарите на парламента министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, цитиран от БТА.

На своето заседание през тази седмица правителството одобри идеята всички такси, парични помощи, субсидии, хонорари, премии и награди да не бъдат обвързани с минималната заплата.

До 1 ноември министрите и ръководителите на ведомства и бюджетни организации трябва да направят предложения за промяна на закони, наредби и правилници, в които размерът на плащанията се определя от минималната работна заплата за страната, стана ясно от съобщението на правителствената информационна служба.

След това решение всяко министерство трябва да предвиди за бюджета си за следващата година точните средства, за да се знае какви ще бъдат плащанията, препоръча днес министър Младенов.

Министърът аргументира правителственото решение с растежа на най-ниските възнаграждения. Когато синдикати и работодатели започнат да дискутират дали и с колко да има увеличаване на минималната работна заплата и когато постигнат консенсус за увеличение, се явява пречка, защото минималното възнаграждение е обвързано с редица плащания, каза допълни още министърът.

Водещи

Най-четени