Има ли "сито" на въпросите към бъдещите членове на ВСС? 11.09 | 09:15

Отговорът дават Цецка Цачева и Борислав Цеков

От Кремена Бедерева

Неоснователни са притесненият на неправителствени организации, че има "сито” на въпросите към 17-те кандидати за членове на новия Висш съдебен съвет. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева, отхвърляйки категорично обвиненията от последните дни, че систематизирането на питанията в пленарна зала е всъщност цензура в услуга на управляващите.

"Затова е правната комисия, в нея има представители и на управляващите, и на опозицията и тяхната работа е да бъдат систематизирани въпросите към кандидатите. Няма как в определеното от закона време за изслушванията да бъдат зададени стотици въпроси, а и много от тях, получени от различни организации, всъщност се припокриват”, допълни Цачева.

Днес в реално време на страницата на парламента всеки ще може да проследи изслушването от правната комисия на кандидатите за ВСС. Всеки кандидат, освен да бъде перфектен магистрат, трябва да може да работи в екип, тъй като ВСС е колективен орган. Няма цензура по отношение на въпросите към кандидатите, но е добре да се задават въпроси от общ, а не от частен характер, уточни още Цачева.

Запитана дали депутати са почивали на екзотични плажове, тя отговори в шеговит тон - "Ако Карибите и Малдивите са плажовете на север от Варна, като Дуранкулак, Шабла, Камен бряг, приемам, че и аз съм била на Малдивите". По график със зам. -председателите на Народното събрание работихме през цялото лято, за да не оставим парламента без ръководство, изтъкна шефката на НС.

Думите й подкрепи и Борислав Цеков от Института за модерна политика, който също участва в отсяването на въпросите към бъдещите членове на "правителството на съдебната система”. Според експерта упреците за цензура са несериозни, тъй като "и мнозинството в парламента, и опозиционните партии имат изгода да се зададат важните въпроси по важните теми”.

"Има над 200 въпроси, които няма как да се чуят в рамките на до 10-20 минути, колкото е изслушването. Нашата работа е да гарантираме, че то протича нормално. Предложили сме на въпросите, на които не бъде отговорено, кандидатите да отговорят писмено и да качат отговорите на страницата на НС”, допълни Цеков.

По думите му изслушването на кандидатите за ВСС у нас е като по учебник - така се правели изслушванията в американския Конгрес и в повечето парламенти в ЕС.

Той смята, че няма как в новия съвет да влязат некомпетентни кадри, заради публичността на процедурата по представянето на визиите им за ВСС. "Когато една кандидатура не издържи изпита на изслушването, тя става обществено неприемлива и това гарантира до голяма степен , че няма да влязат некомпетентни хора – както стана, например, с Румяна Желева”, посочи още представителят на Института за модерна политика.

Водещи

Най-четени