Има опасност от насилие и ескалация на напрежението, предупреди Йовчев 16.07 | 12:38

Още не била ясна самоличността на атентатора в Сарафово

От Христина Рафаилова

Ако не бъде разрешена настоящата криза, може да се стигне до ескалиране на напрежението и до насилие. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред "24 часа". Йовчев каза, че ако не се намери решение на кризата, дори протестиращите да останат малцина, пак ще има опасност от ескалация на напрежението и радикализиране на хората. Той добави, че определени среди вероятно ще прибегнат към действия, които могат да провокират насилие. 

Според него не бил проблемът в това, че демонстрациите имат организатори, а че "има хора, които искат манипулативно да насочат протестиращите в посока, в която да ескалира напрежението. 

Цялата отговорност за справянето с кризата в страната не може да са пада само на правителството, заяви още МВР шефът.

Той коментира и протестите. Според него те не могат да излъчат свой лидер, който да представи исканията им, които пък били твърде разнопосочни и често противоречиви. 

Според него, ако тези хора не излъчат свое представителство, не може да има активен диалог с изпълнителната власт. МВР шефът каза, че премиерът въпреки това прави опити да комуникира с тях и част от исканията им са намерили място в програмата на кабинета. 

"Ние пренебрегнахме първите индикации, че има криза, и тогава не взехме мерки. След това влязохме във фазата на остра криза. Това бе по време на протестите в началото на годината. В момента сме в хронична криза, която става перманентна", коментира вицепремиерът. По негово мнение, ако не се предприемат бързи мерки, вредните въздействия ще бъдат много тежки. 

Йовчев заяви, че кризата е предизвикана в голяма степен от факта, че хората чувстват дефицит на справедливост. Според него, ако не се тръгне към разрешаването ѝ, страната ни ще навлезе в негативна спирала на пикове и спадове.  

"В нея след всеки пик, ще имаме все по-малки възможности, и ще бъдем все по-слаби да я решим. Именно затова ние нямаме повече право на грешки", заяви той. 

Вътрешният министър коментира и позицията на президента Росен Плевнелиев за ситуацията в страната. Според него има голям риск държавният глава да загуби ролята си на медиатор и обединител на нацията. Йовчев смята, че преди институциите у нас да застанат на крайна позиция, трябва да извървят стъпка по стъпка пътя до нея. Вицепремиерът добави, че ако тази функция на президента бъде загубена, ще бъде много трудно да се намери друга платформа за ефективен институционален и политически диалог. "Може би всички трябва да направят стъпка назад, за да се намери сечението, където да се обединим около решение и стъпки, които трябва да извървим, за да се решат проблемите на хората", коментира той. 

Силовият министър изрази надежда, че президентската институция все още може да е мястото, където да се организира дебат, защото това е най-правилното място. "Не може да стане на някаква кръгла маса някъде в хотел или заведение", заяви той. 

По повод предстоящия избор на шеф на ДАНС Йовчев коментира, че кандидатурите са на професионалисти, които работят в ДАНС, с достатъчно опит, на ръководни длъжности.

Той заяви, че в сряда ще представи план за намаляване на битовата престъпност, като основен елемент от него е промяната на организацията на патрулно-постовата дейност и изменението във взаимодействието между оперативните полицаи и организацията в досъдебното производство. "Ще покажем как контролираме с джипиес местоположението на автопатрулите и системата за оценка на областните дирекции", каза МВР шефът. 

Той заяви, че обмисля съкращения в администрацията на оглавяваното от него ведомство. Вицепремиерът добави, че поради това ще проведе среща със синдикатите. 

По повод преместването на структури от МВР в ДАНС той информира, че в родното ФБР служителите вземат по-високи заплати. Йовчев обеща да се търсят резерви и ресурси, за да се вдигнат възнагражденията в силовото ведомство. 

За разследването на кървавия атентат в Сарафово той информира, че все още не е известна самоличността на прекия извършител. "Има напредък, имаме получени допълнителни данни по линия на международния обмен, които потвърждават тезата, издигната до момента", добави вътрешният министър. На въпрос дали "Хизбула" стои зад терористичния акт, той отговори утвърдително. 

Водещи

Най-четени