Има човешка намеса при скъсването на дигата на река Марица 07.02 | 17:50

Това твърди шефът на "Напоителни системи"

От Андриян Георгиев

Скъсването на дигата на река Марица край Свиленград е в резултат на пряка човешка намеса, каза председателят на Съвета на директорите на "Напоителни системи” Георги Харизанов, цитиран от агенция "Фокус”.

Министърът на околната и среда и водите заяви, че от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изисквано да подава оценка за състоянието на снежната покривка в страната. 

"Общинските язовири, които към момента са оставени на концесор и имат наематели, ще бъде направен преглед на тяхното състояние и ще бъдат приведени в съответствие с изискванията. Общинските язовири, които в момента не се стопанисват от никого, ще бъде предложено на общините да наемат кооператор от "Напоителни системи”, посочи Караджова.

За конкретния случай в село Бисер Караджова не можела да коментира. Щяло надълго и широко да се изяснява кой какво е предал като документи. Заради липсата на техника и специалисти задължително било в дългосрочен план да се спазват предписанията на "Язовири и каскади”, които ще играят ролята на дългосрочния контрол, заяви министърът. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще поддържа обобщен регистър на всички съоръжения във Водния сектор – държавна и общинска собственост, чрез информацията, подавана от операторите на съоръженията. 

Министърката увери, че щели да бъдат взети мерки при снеготопенето да не се допуснат нови наводнения.  

Водещи

Най-четени