Имаме най-евтиното образование с най-бедните учители в ЕС 31.03 | 22:29

Водим в Европа и по брой закрити училища – 2000 за 14 години, при 5 новооткрити за 25 години

От iNews.bg

Българското образование е най-евтиното в ЕС, а месечното трудово възнаграждение на учителите от 300 евро чисто на месец, ги прави безспорно най-бедните сред колегите им в Европа. Това сочи проучване на на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Учителите в България са "квалифицираните работещи бедни" в очите не само на европейската образователна система, но са бедни дори и за представите за бедност в страните от третия свят", е позицията на синдиката.
Нашите учители са по-лошо платени дори от колегите си в страните от Третия свят, твърдят синдикалистите. Те дават за пример Египет, където учителските заплати започват от 600 долара и като цяло възнаграждението им е доста високо за стандартите на страната.

Според европейските стандарти нашето образование минава за най-бедното или най-евтиното, което гарантирано пречи на качеството му, се посочва в позицията.

Първи сме и в класацията на Европа по най-много закрити училища в сравнение с броя на учениците и населението. От 2000 г. у нас са затворени над 2000 училища и детски градини. За сравнение в Африка, например в Египет, се строят по 10 000 училища годишно при почти 100 млн. население. Докато в България новопостроените училища за последните 25 години се броят на пръстите на едната ръка, негодуват от учителския синдикат към "Подкрепа".

Ако имаше европейска класация за инцидентите на насилие в училищата, щяхме със сигурност и нея да оглавим, твърдят още синдикалистите. По техни данни регистрираните и известни случаи на насилие сред учениците са около 4000 годишно.

"Тези зловещи над 4000 случая на физическа, психическа и вербална агресия са само тежките инциденти, които директорите са длъжни да докладват по закон. За по-леките случаи с ученици и всички случаи на агресия към учители и директори, училищните директори  не са задължени да информират и обществеността никога не научава за тях", се посочва в позицията.

От учителския синдикат недоволстват, че в законопроекта за училищното образование не е залегнало предложението им за увеличаване с 6% на БВП за образование, каквото е искането им. Синдикалистите настояват в училищата да има материална база, която да поставя учениците в цивилизована среда - с физкултурни салони, басейни, кабинети и столове за хранене. Да се намали броя на учениците в паралелка, като останат между 12 и 26 деца, а в едно
училище да има не повече от 600 ученици, иска още професионалният синдикат.

От Синдикат "Образование" настояват за ясни права и императивни задължения на родителите като партньор в образователно-възпитателния процес, както и за ангажимент на Министерството на образованието за водеща роля и задължителни финансови и логистични отговорности.

Водещи

Най-четени