Имената на училищата вкараха в спор депутати от ДПС и "Атака" 08.02 | 11:43

В закона бе записано, че имената на училищата трябва да са обществено приемливи

От Ивелина Георгиева

Дефиниция за наименованията на училищата в Закона за предучилищното и училищно образование вкара в спор депутати от ДПС и "Атака".

В закона е посочено, че името на училището трябва да е обществено приемливо, но депутатите от ДПС Алиосман Имамов и Хамид Хамид предложиха текста да бъде допълнен като се прибави към "обществено приемлив в съответствие със светския и деполитизирания характер на образованието".

Предложението предизвика остри реакции от страна на депутати от "Атака".

"Стотици училища носят името Св. Кирил и Методий. Това наименование "свети” има религиозно значение. Това значи ли, че трябва да махнем "Св. Кирил и Методий” от имената на училищата”, попита народният представител Павел Шопов, цитиран от Агенция "Фокус".

От ДПС отвърнаха, че предложението не е насочено срещу историческите личности и депутатът Алиосман Имамов попита: "Какво ще кажете, ако в село Брезница кръстят училището "Свети Саллах ад Дин”.

Мнозинството отхвърли предложението на ДПС и остави в закона да бъде записано, че имената на училищата трябва да са обществено приемливи.

С промените в закона наименованието на частните детски градини и частните училища ще включва и означението "частна”, "частно”.

Наименованието на училището може да включва и означение за основните профили, професии или специализираната подготовка, по които то провежда обучение.

Наименованието на училища с профил "Чуждоезиков” може да включва и означението "езиково”, "езикова”, както и указание за основния чужд език, по който се провежда обучението.

Наименованието на училището, обявено за училище с национално значение може да включва и означението "национално”, "национална”.

Водещи

Най-четени