Инспекторатът на ВСС не откри нищо нередно в "ЦУМ-гейт" 18.07 | 14:47

Според магистратите нямало нарушение поради липса на яснота за какво са си говорили Цацаров, Дончев и Гергов

От iNews.bg

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) не е открил нищо нередно в срещата между главния прокурор Сотир Цацаров, издателя на "Сега" и шеф на "Овергаз" Сашо Дончев и олигарха и бивш член на ръководството на БСП Георги Гергов в ЦУМ. Проверката по случая е приключила на 10 юли, съобщи сайтът "Дефакто".

В хода на проверката участниците в срещата не са представили данни за други присъствали лица, които да потвърдят изнесеното в сигнала. Инспекторатът започна проверка в края на май по сигнал на сдружение "Борец", което искаше да се провери дали главният прокурор Сотир Цацаров е извършил нарушение, отивайки на срещата в ЦУМ.

"Поради липсата на достатъчно данни за извършено нарушение по смисъла на чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт проверката е прекратена с решение на Инспектората към ВСС, прието на 10 юли 2017 г.", гласи мотивът за решението.

На практика от инспектората заявяват, че среща е имало, но не е изяснено какво се е говорило на нея. Друга проверка по този казус няма, след като съдебният съвет отказа да се занимава с него.

За срещата стана известно от изявление на Дончев. Според издателя на "Сега" Цацаров го е питал в седмицата преди изборите на 26 март за позицията му, за съдържанието на вестника и на карикатурите на Христо Комарницки в него, както и дали финансира партия "Да, България" и защо го прави, "след като има хубав бизнес".

По думите му Главният прокурор го е попитал "нима се съмнявате, че вашите телефони и комуникации са под контрол"? Това са въпроси, на които главният прокурор категорично отказа да отговаря. Инспекторатът не е изяснил защо се е провела срещата и по чия инициатива.

"Не очаквайте от мен да разкрия битовите подробности на тази среща. Кой кога влязъл. Кой кога излязъл, дали твърденията на този или онзи били верни", заяви Цацаров в средата на май в интервю за БНТ.

Според Дончев инициативата е била на червения олигарх Гергов. Три дни след срещата в ЦУМ в изданията на Пеевски се появи "разработка" срещу Дончев, че финансирал "Да, България". Дончев разказа публично за срещата и за натиска на Цацаров след изборите. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък веднага използва скандала, за да отстрани "посредника" Гергов от партийното ръководство.

Основната теза на Цацаров, с която той отказва да отговаря на въпроси, е, че не се е срещал с подсъдими или криминално проявени лица и че не е нарушил закона.

Водещи

Най-четени