Инспекцията по труда е проверила над 1100 дискотеки за два месеца 22.08 | 17:00

Установени са 150 лица без сключени трудови договори

От iNews

Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" (ИА ГИТ) установи 150 лица без сключени трудови договори при проверки на 1133 питейни заведения и ресторанти, приключени през месеците юни и юли. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Данните показват, че при 13% от извършените проверки в рамките на кампанията, насочена към превенция на недекларирания труд в ресторантьорството, се установява най-тежката му форма - работа без трудов договор. 

Констатираните при тези проверки нарушения на трудовото законодателство са 6333. От тях 810 са по заплащане на труда и 878 - по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушения също създават предпоставки за укриване на данъци и осигуровки от работодатели и работещи в отрасъла. Резултатите от кампанията за пореден път доказват, че ресторантьорството е сред високорисковите отрасли по отношение използването на нерегламентирани практики на пазара на труда, заедно с хотелиерството, строителството и селското стопанство, се посочва в съобщението на ИА ГИТ.

За седемте месеца на годината са извършени 15 735 проверки във високорисковите по отношение на недекларирания труд сектори - строителство и селско стопанство, както и по специалната мярка за контрол по законосъобразното възникване на трудовите правоотношения. Това са около 70% от всички проверки - общо 24 220 за периода. Установените случаи на работа без трудови договори при всички, извършени през периода, проверки са 1714.

Инспекцията по труда постоянно работи и за засилване на сътрудничеството с Националната агенция за приходите (НАП) чрез обмен на информация и съвместни действия. През т.г. двете институции осъществяват съвместна кампания за справяне с недекларирания труд. В рамките на кампанията до момента контролните органи на Инспекцията по труда са извършили 484 съвместни проверки с НАП и 129 - по инициатива на Приходната агенция. На НАП е предоставена информация за резултатите от контролната дейност на ИА ГИТ в над 250 предприятия.

Инспекцията по труда е партньор на НАП в кампанията "Заплата в плик". Целта ѝ е да се повиши информираността на работещи и работодатели за ползите от декларирането на труда, за да "не затварят бъдещето си в плик". На сайта на Приходната агенция е създадена анкета за "Заплата в плик", чрез която всеки може да сподели мотивите да бъде осигуряван върху по-нисък от реалния доход, както и какво би го стимулирало да не се съгласява на това.

Източник: БТА

Водещи

Най-четени