Искаме компенсации от ЕС за отлива на руски туристи 16.03 | 18:17

България настоява пред ЕК за покриване на щетите в туризма вследствие на руското ембарго

От Ростислава Иванова

И туристическият бранш се нуждае от компенсации, подобно на другите отрасли, претърпели икономически загуби в следствие на наложените срещу Русия санкции заради Украйна. Това заяви изпълнителният директор на "Албена" АД Красимир Станев.

"Предстоящият сезон ще бъде ужасен и нито малки, нито големи нямат гаранция, че няма да се стигне до фалити. Държавата и политиците ни трябва да отстояват интереса на страната, защото проблемът е изцяло политически", каза Станев.

Той обясни, че отливът на руски туристи се дължи не само на валутния курс на рублата. "Ако в други години сме посрещали между 20-30 хил. руски летовници в Албена, то тази година ще се радваме ако са 5-10 хил. Загубите ще са между 15-20 млн. лв. Затова настояваме, както има европейски компенсации за производители на мляко, за плодове и зеленчуци, така да има и за туристическия бизнес", посочиш шефът на летния курорт.

 

"България има отправено запитване до ЕС за обезщетение, което да получим за туристическия бизнес и ще отстояваме интереса си, защото този отрасъл е един от ключовите по отношение на проблема с младежката заетост през сезона, както и по отношение на високия дял към БВП", съобщи в Добрич депутатът от Реформаторския блок Настимир Ананиев, който е член на парламентарната комисия по външна политика.

Водещи

Най-четени