Искаме още пари по фонд „Козлодуй“ 30.05 | 12:58

Докладът за компенсациите бе отложен от Бюджетната комисия на ЕП

От Филипа Тодева

България ще настоява за допълнително финансиране от фонда "Козлодуй" в периода 2014-2020. Това съобщи изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов, предаде БТА. Според него ще ни се наложи да защитаваме средствата, отпуснати по фонда.

Вчера румънският евродепутат Мариан-Жан Маринеску представи доклад в ЕП, който предвижда прекратяване на финансовите компенсации за България за затварянето на блокове от АЕЦ "Козлодуй" след 2020 г. и за прилагане на условия при отпускане на вече договорените средства.

Комисията за бюджетен контрол реши да отложи за неопределено време гласуването по доклада за компенсациите за АЕЦ "Козлодуй", както и за предсрочно затворените реактори в Литва и Словакия.

"След разгорещен дебат решихме, че в доклада има твърде много противоречия, които не ни дават възможност да проведем гласуването, както беше насрочено - за утре", заяви Ивайло Калфин, който е член на комисията.

Докладът на Мариан-Жан Маринеску, който предлага спиране на компенсациите след 2020 г. и ограничаване на дейностите, за които могат да се харчат европейските средства, получи 172 изменения при едва 58 параграфа.

Депутатите от комисията решиха да изпратят делегация в АЕЦ "Игналина" в Литва, която да се запознае на място как върви извеждането от експлоатация на двата спрени реактора там, преди да се върне към разглеждането на спорния доклад. 

Водещи

Най-четени