Искри прехвърчаха и в СОС заради ремонтите в София 11.10 | 14:58

Общинарите от БСП и ГЕРБ в остри спорове

От iNews.bg

Опозицията разкритикува Столичната община за некачествените ремонти по време на днешното заседание на Столичния общински съвет, предаде БГНЕС. "Темата с ремонтите е важна и няма да я оставим току така. Очаквахме г-жа Фандъкова подробно да обясни, но вместо това чухме само обяснения и извинения. Ние предложихме да се преразгледа целият инвестиционен процес”, заяви общинският съветник от БСП Калоян Паргов. Затова той настоя да отпаднат ограниченията по отношение на оборотите на фирмите да отпаднат, за да могат повече участници да могат да участват в конкурсите. "Искаме още периодично да се отчитат етапите на такива ключови проекти като "Графа” и "Св. Неделя” пред общинския съвет и медиите, които да информират обществото”, добави още Паргов.

Опозицията отбеляза, че проектите не се изпълняват така както са заложени по проект както се е получило в градинката на църквата на "Св. Седмочисленици”. Те разкритикуваха и назначаването на контрол на контрола. "По кой закон, по коя нормативна уредба, по коя наредба г-жа Фандъкова измисли контрол на контрола? Съгласно Закона да устройство на територията контролът върху инвестиционния процес се осъществява от надзорна фирма. Ние имаме такава, която е избрана по реда на закона за обществените поръчки, на която ще платим над 1 млн. лева. От кое перо на проекта или от личните средства на Фандъкова ще бъде платен този контрол на контрола? Тук остава и въпросът за законността на решенията на този контрол на контрола, тъй като органът, който може да санкционира строителя е възложителят, проектантът и надзорникът. Изпълнителят въобще не е длъжен да се съобразява със забележките на контрол на контрола, защото той никъде не фигурира в договора и не е страна”, коментира Милка Христова от БСП. Тя определи този ход като пиар, който звучи добре и добави, че контролът не трябва да се осъществява при завършен проект, а по време на цялото строителство. В противен случай няма смисъл от присъствието на надзорна фирма, уточни още тя.

"Това са безпрецедентни атаки спрямо работата в града. Това, от което се нуждае градът, е работа и много сериозен контрол. Непрекъснато се подобрява контролът както по отношение на санкциите в договорите, така и по отношение на ежедневните ангажименти” , каза в защита председателят на групата на ГЕРБ Малина Едрева. Тя уточни, че контролът на контрола се прави безвъзмездно от учени от Университета по архитектура, строителство и геодезия, които са част от творчески съвет и добави, че това е въпрос на чест за хората, участващи в него. От ГЕРБ приеха критиката на опозицията, че трябва да има повече информация за проектите, които се изпълняват в града и затова на две седмици комисията по архитектура и градоустройство ще дава отчет за свършената работа и напредъка по обектите.

"Госпожа Фандъкова възложи този контрол на контрола трябва да следи за качественото изпълнение на обекта, но също така да се направят и допълнителни анализи в лаборатории за изследване на всички материали, които се влагат, така че всички да сме сигурни, че това е най-доброто към този момент и отговаря на всички изисквания, които предварително са заложени”, подчерта зам.-председателят на СОС Николай Стойнев.

Стана ясно още, че ще бъдат премахнати емблематичните за София павета от градинката на "Св. Климент Охридски”, която в момента се ремонтира. Мотивът за това решение е, че при мокро време пешеходците се пързалят върху тях. Те ще бъдат заменени от гранитни плочи, за да се гарантира безопасността на хората.

Водещи

Най-четени