Истината за скандалната църковна ракия 10.02 | 11:27

Вижте какво разказа игуменът на Троянския манастир

От iNews.bg

Всеизвестна истина е, че във всеки манастир може да бъде намерено сериозно количество алкохол. Това официално беше доказано след проверка на митничари, при която бяха открити 2356 литра нелегална ракия в Бачковския и Троянския манастир. В избеното помещение на втория са намерили 1500 литра огнена течност в пласмафови туби и бидони, без документи за платен акциз, както и 372 бутилки по половин литър без бандерол.

"Намерената в Троянския манастир ракия не е в бидони и разни мръсни бутилки, а ракия в бурета, стъкленици и бутилки и представлява една интересна колекция, събирана в манастира от игумени с години. Колекция, която съм наследил карто игумен и с божията помощ ще съхраня за поколенията", разказа игуменът на Троянския манастир Сионий пред Нова тв.

Духовникът разказва, че въпросната колекция редовно се допълва от 1964 г. Иначе в нея има няколко бутилки от началото на 20-те години на миналия век.

Освен това манастирът до преди 6-7 години произвеждал собствен алкохол. След като спрял да прави това, започнал да поръчва на винарни да им произвеждат ракия по специална рецепта. Какъв е вкусът ѝ може да опита всеки посетител на манастира, може и да си закупи от нея. Напитката обаче си е с бандерол, т.е. има платен акциз.

"Митниците откриха тази колекция от стари ракии и, слава Богу, вървим към едно споразумение да може да платим акциза и на тази ракия и да запазим тази уникална колекция за поколенията", обясни още Сионий.

Водещи

Най-четени