Истинска битка за "крепостта" на Кракра 04.11 | 17:05

ГЕРБ и Росица Янакиева се хванаха за гушите заради кмета

От iNews.bg

В Перник се вихри истинска политическа борба. Обстановката в общината напомня предизборната, макар че изборите вече минаха, а местните тепърва предстоят.

Доскорошният градоначалник на Перник Росица Янакиева тръгна да брани кметското място, след като бе избрана за зам.-шеф на парламента и слезе от кметския стол. Според нея изборът на общинския съветник Иван Иванов за градоначалник е незаконен.

По думите ѝ законът е нарушен, тъй като Иванов няма статут на кмет. "В същия ден, в който е избран за кмет, общинският съветник Иван Иванов полага клетва, без да са прекратени правомощията му на съветник", мотивира се Янакиева.

Тя обвини в припряност и бързане Общинския съвет. В момента функциите на кмет изпълнява заместник-кметът Илинка Никифорова, на която правомощията са делегирани с нарочна заповед.

Янакиева смята, че трябва да бъде насрочен частичен избор на кмет по силата на ЗМСМА, чл. 42, ал. 4 и ал. 5, защото до изтичането на мандата има повече от една година.

От ГЕРБ обаче са на мнение, че Перник има законно избран кмет и това е Иван Иванов. На нарочен брифинг днес депутатът Вяра Церовска обясни, че според тълкуванията ЦНИК не следва да има нови избори, тъй като до края на мандата остава по-малко от една година.

Водещи

Най-четени