Йовчев: Следваме указанията на върховния комисариат за бежанците към ООН 08.11 | 13:17

В резултат на това са били изградени и домовете от затворен тип

От Елица Елефтерова

България следва всички указания и мерки, които са приети от върховния комисариат за бежанците към ООН. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев от трибуната на Народното събрание в отговор на въпрос на опозицията.

Министърът обясни, че от комисариата са изпратили на МВР и на Държавната агенция за бежанците специален наръчник за справяне с бежанската вълна и увери, че препоръките се спазват, като освен това се поддържа и постоянен диалог на експертно ниво с комисариата.

В резултат на това са били изградени и домовете от затворен тип, в които се настаняват бежанци, както и пограничните ограждения.

"Въпреки принципните резерви, не вижда проблем в изграждането на това ограждение", заяви Йовчев и допълни, че върховният комисариат е съгласен с направеното от страна на българските власти.

В същото време вече са обсъдени и насоките за интеграция на бежанците, проведена е такава среща с председателя на комисариата за бежанците Антонио Бутериш, който ще има срещи на най-високо ниво и ще бъдат представени данни за бежанската ситуация в страната, както и мерките, които се приемат.

Йовчев посочи също, че се извършва взаимодействие със софийската община за бежанците, но няма добра комуникация.

Йовчев посочи също, че веднага след разкриването на новите бежански центрове полицейското присъствие на място е увеличено трикратно.

Водещи

Най-четени