Йончева притисна Борисов в парламента за Иракски Кюрдистан 09.06 | 15:01

Нашата позиция е за единен Ирак, увери я премиерът

От iNews.bg

Премиерът Бойко Борисов и депутатът от левицата Елена Йончева влязоха в жесток спор по време на парламентарния контрол. Темата беше среща на министър-председателя с държавния глава на автономията Иракски Кюрдистан Масуд Барзани.

"След като е разисквана темата за предстоящия референдум в Иракски Кюрдистан, референдум за независимост, който ще се проведе на 25 септември, каква е била българската позиция и въобще ние имаме ли позиция за предстоящия референдум", попита бившата журналистка премиера.

Борисо й отговори лаконично: "Знаете, че основните армии, които се бият срещу "Ислямска държава", са техните".
 
"Срещата, която проведох с Масуд Барзани на 25 май 2017 г., беше част от усилията на президента на автономията Иракски Кюрдистан да представи пред международната общност идеята си за провеждане на референдум за обявяване на нова независима държава. Неговото посещение в София беше част от международната му обиколка, предприета с тази цел. Той пристигна тук от йорданската столица, където е имал среще с редица държавни, правителствени и парламентарни лидери, участващи в Световния икономически форум на Близкия Изток и Северна Африка. По отношение на официалната позиция на България за планирания референдум в Иракски Кюрдистан ние позиция не сме давали. Ако такава се дава, трябва да я даде парламентът на България, защото това са сложни процеси", разясни Борисов.

Йончева обаче отново го попита "защо тогава е имало кюрдски журналисти, репортажи по Кюрдската телевизия със снимки от тази среща", определяйки това като "доста изненадващо".
 
Борисов  отново повтори, че "ангажимент за подкрепа от нас не е изразяван по никакъв начин".
 
"Нашата позиция е за единен Ирак, това е официалната ни позиция. По никакъв начин и цялата делегация, която беше с мен може да потвърди, не е повдиган, не е коментиран изобщо въпросът по тази тема. Това какво е казал немският външен министър, си е негова работа. Нашата позиция е за единен Ирак", каза още веднъж той.


Водещи

Най-четени