Йосич искал да плати част от дълга ни срещу свободата си 24.02 | 20:01

По време на ареста му баретите му носели кифли, разказа Никола Филчев

От Диана Цветкова

Престъпният бос Сретен Йосич е предлагал да плати част от българския дълг. Такъв сигнал е получен в Прокуратурата след ареста му у нас през 2002 г., каза бившият главен прокурор Никола Филчев.

В предаването "Всяка неделя” по Nova той заяви, че още със залавянето на мафиота е имало опасения за живота му, както и за това, че ще избяга.

Първата вечер Йосич е бил откаран в ареста на транспортна полиция. В един момент се оказало, че той не е в болницата, където е бил настанен, нито пък в ареста. По думите на тогавашния прокурор престъпният бос явно е разбрал, че не може да избяга и се е появил в коридора на лазарета.

Филчев разказва, че докато Йосич е бил в ареста, подозренията, че ще намери начин да се измъкне останали. Също така имало опасения, че някой може да го убие. Затова той бил местен всеки ден в различна килия.

Баретите пък му купували кифли и други неща за ядене, за да не бъде отровен с храната, давана на другите.

От страх за живота на Йосич дело срещу него не се е гледало в съда, а в затвора. Работата на тогавашния главен секретар и настоящ премиер в оставка Бойко Борисов Филчев определи така: "Той беше двигател на работата по случая".

Бившият главен прокурор заяви, че не може да коментира дали Борисов е взел пари тогава. "Аз го помня като секретар – скромен, сдържан с уважение са отнасяше към решенията на прокуратурата. Не се опитваше да се налага", каза Филчев за министър-председателя в оставка.

Той обясни убийството на прокурор Николай Колев с размаха на дейността на сръбския бос. Заяви, че след като тогавашното разузнаване е изпратило справка, че Колев е бил ръководител на мрежа за наркотици, е последвало неговото убийство. Вдовицата на прокурора твърди, че именно Филчев е поръчал убийството му.

Бившият обвинител №1 каза, че около случая Йосич е взел пари – "в края на месеца от държавата, като заплата”.

Той предположи, че Холандският съд, където бе гледано делото срещу сърбина, е взел пари, защото е получил присъда за помагачество при разпространението на наркотици.

Водещи

Най-четени