Йотова скастри Фарадж и компания от трибуната на ЕП 05.02 | 15:37

Евродепутатката призова ЕК да защити българите

От Филипа Тодева

Евродепутатът Илияна Йотова призова Европейската комисия (ЕК) да защити българите от кампанията срещу тях, която организират някои британски политици.

"Правото на нас, българските граждани, да живеем и работим навсякъде в ЕС е точно толкова валидно, колкото и на британските граждани в България. Настояваме за категорична позиция на ЕК и гаранции за спазване на договорите от държавите членки", заяви Йотова в изказването си в пленарна зала на ЕП в Страсбург.

С изявлението си българският евродепутат отговори задочно на своя колега и лидер на Британската партия за независимост ЮКИП (UKIP) Найджъл Фарадж, който води кампания срещу откриването на английския пазар за българските и румънските граждани във Великобритания.

"В опита си да спечели електорат, Фарадж направи скандално твърдение пред държавната BBC, определяйки отварянето на границите за българските и румънски граждани като "тотално грешно, безотговорно и дори глупаво", отбелязват от офиса на евродепутата.

Според Йотова британецът стигна много далеч в негативното си изказване по адрес на България, заявявайки, че ако бил българин, вече щял да си стяга багажа за Англия.

От кабинета на Йотова твърдят, че британските консерватори оказват сериозен натиск върху премиера Дейвид Камерън да блокира падането на ограниченията на трудовия пазар от началото на 2014-та година, възмути се българският представител на левицата в ЕП.

"Във Великобритания дори и правителството не е чуждо на идеята за негативна кампания, целяща да спре свободното движение на гражданите от двете страни", коментира тя. Според нея обаче, тази негативна кампания няма да извлече позитиви за Фарадж и компания, защото

отварянето на трудовите пазари е заложено в европейските договори и правата на българските граждани "не могат да бъдат предизборен лозунг на нито една политическа сила, нито могат да закърпят поизтънелия имидж на който и да е политически лидер".

Водещи

Най-четени