КНСБ: От 1 януари минималната заплата може да стане 400 лева 10.05 | 11:22

Синдикатите ще внесат пакет от законодателни промени до дни

От Ивелина Георгиева

КНСБ настоява за промени в трудовото законодателство, свързани с трудовите възнаграждения у нас. Синдикатите са подготвили пакет от мерки, които касаят формирането и договарянето на възнагражденията и имат за цел да повишат минималната работна заплата с около 15-20%. Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров в ефира на ТV7.

Според него бизнесът има възможност да вдигне заплатите и още от 1 януари минималното възнаграждение може да стане 400 лв. Работодателите, особено в индустрията и сферата на услугите, могат да си позволят да плащат повече, категоричен бе Димитров.

По думите му България произвежда повече, отколкото получават трудещите се. През годините след прехода брутният вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с повече от 30%, докато заплатите ни са на 90% от това, което сме получавали през 80-те години на миналия век. В момента произвеждаме наполовина на това, което се произвежда в Европа, а получаваме 1/4 от заплатите на европейците.

Една от законодателните промени, предложени от синдикатите, предвижда българските служители да получават като основно възнаграждение 80% от реалния си доход и бонусите да са не повече от 20%, а не обратното, както е сега.

Пакетът с мерки в трудовото законодателство ще бъде внесен за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество до няколко дни.

Водещи

Най-четени