КНСБ иска да отпаднат графиците за отпуските 29.04 | 16:28

Това да стане само при положение че отпадне и давността, въведена с тях

От Ивелина Георгиева

Отпадане на графиците за отпуските в малките и средните предприятия предлагат от КНСБ. Това заяви след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество вицепрезидентът на конфедерацията Чавдар Христов.

Според синдикатите няма никакъв проблем да отпаднат като цяло всички графици във всички предприятия, в това число малки, средни, големи и по-големи. Това да се случи обаче, ако отпадне и давността, въведена в Кодекса на труда по отношение на ползването на отпуските и по отношение на обезщетенията за неизползването им.

"Ако това стане, няма никакъв проблем да отпаднат графиците", категоричен бе Христов. По негови думи обаче и по този въпрос синдикатите и работодателите се разминават и имат различни виждания и интереси.

"Бизнесът иска да падне графикът, но не иска да падне давността", обясни синдикалистът и посочи, че от КНСБ са на мнение, че трябва да отпаднат и двете.

Христов подчерта, че давността застрашава ползването на конституционното право на работещия. Очаква се на следващото заседание на НСТС социалните партньори да се произнесат по темата. Представителите на работодателските организации не пожелаха да коментират казуса.

Водещи

Най-четени