КТ „Подкрепа“ иска увеличение на детските надбавки с 15% 23.10 | 11:29

Пак настояват за семейно подоходно облагане

От Филипа Тодева

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" поискаха увеличение на детските надбавки с 15%. В декларация на синдиката се посочва, че обезщетенията и помощите при бременност, раждане и при отглеждането на деца стоят на равнището им отпреди четири години.

В началото на месеца повод проектобюджетното законодателство за следващата 2013 г., Конфедерацията на труда обяви, че не приема планираното от правителството поредно замразяване на обезщетенията и помощите при майчинство и при отглеждането на децата.

В органите на социалния диалог тази позиция последователно беше отстоявана, като бяха внесени и съответните писмени становища и предложения.

Според синдиката провежданата политика на управляващите в продължение на целия им мандат по отношение на майчинството и детството е неадекватна. КТ "Подкрепа" настоява за възстановяване на необлагаемия минимум и на семейното подоходно облагане, които бяха премахнати при въвеждането на плоския данък.

В декларацията се казва още, че успоредно с неотложните мерки за повишаването на размера на обезщетенията и помощите при раждане и отглеждане на децата, следва да започне обществен дебат за това дали месечните добавки да се изплащат за всички деца или да продължи да се плаща само на децата, които се отглеждат в семейства с пониски доходи.

Дали не трябва семейните плащания да се обвържат отново с минималната работна заплата; дали те трябва да продължат да са форма на социално подпомагане или да се превърнат в ефективни мерки за насърчаване на раждаемостта, подкрепа на семейството и отговорното родителство.

Най-четени