Кабаиванов: Пак ще ходим на избори през есента 13.05 | 15:07

"Четирите партии са като орел, рак и щука" според лидера на СДС

От Ралица Стоянова

Нямам основание да не призная резултатите от проведените избори, но няколко неща правят впечатление. Това каза подалият оставка председател на СДС д-р Емил Кабаиванов. Той подаде оставка след края на изборите, цитиран от агенция Фокус.

"Четирите партии са като орел, рак и щука", каза той. Според Кабаиванов това се е получило, защото "е нарушен един от основните принципи в демокрацията – не да гласуваш за по-силния, а за този, за когото си убеден поради идейни причини или когото харесваш заради програмата му."

Председателят на СДС смята, че, ако беше спазен този принцип на демокрацията, в парламента щеше да има 7 или 8 политически формации и би било възможно да се формира едно дясноцентристко управление.

Според него управлението, което се очертава, е такъв състав, че едва ли ще може да излъчи стабилно правителство. Вероятно ще се наложи да ходим на избори отново през есента, смята Кабаиванов.

"Въпреки очакванията за промяна, заради което стотици хиляди българи излязоха на улиците през зимата, този резултат отново възпроизвежда и вкарва в парламента стари политически играчи. Те няма как да решат проблемите на България, защото ако са могли да го направят, е щяло да го сторят преди години", каза подалият оставка председател на СДС.

Според него са възможни няколко варианта за бъдещето на СДС – продължаваме самостоятелно развитие, следващият вариант е да водим разговори с други десни и центристки формации, за да създадем нов десен политически субект, и третата възможност е да разширим коалицията, с която в момента се явихме. 

"Кой от трите ще предпочетем, е въпрос на мнозинството. При нас решенията се вземат демократично. Ще мога да кажа кой път избираме след Националния съвет във вторник”, посочи Кабаиванов.

На въпрос ще приеме ли, ако на Националния съвет отново бъде предложен за председател, Кабаиванов отговори: "Тук не става въпрос за мен вече, по-важна е съдбата на СДС. Защото ако в неделя ние получихме едва 70 хил. гласа, реално симпатизантите на СДС са няколко пъти повече.

Но те предпочетоха да гласуват за ГЕРБ, защото от ГЕРБ им внушаваха 2–3 месеца, че СДС няма да спечели и няма смисъл да гласуват за нас."

По думите му правилно е, че ръководството на ДСБ и лидерът на партията Иван Костов са подали оставка.

"Ако искаме да правим нова обединена десница, това минава през оставките не само на председателите и ръководствата на СДС и ДСБ, но и на другите формации, които ще поканим да разговаряме, за да може наистина да се направи нещо ново, а не някой да се надява, че ще "прибере” членовете или електората на другия”, каза още д-р Емил Кабаиванов.

Водещи

Най-четени