Кабинетът – мисия възможна, но при какви условия 13.12 | 09:12

Реформаторите отново ще преговарят с ГЕРБ

От iNews.bg

Макар всички усилия и тревоги през последните дни да са насочени към спасяването на Хитрино, на дневен ред е и въпросът със създаване на кабинер. Както по-рано iNews.bg писа, предстои днес президентът Росен Плевнелиев да връчи проучвателен мандат на Реформаторския блок, който миналата седмица заяви, че също като ГЕРБ и БСП ще го върне.

Изглежда обаче сфорбирането на кабинет не е съвсем невъзможна мисия. Реформаторите планират да проведат още една консултация с колегите си от ГЕРБ.

"В 09:00 часа имаме събиране на Изпълнителния съвет на Реформатрския блок, на който ще вземем решение. Нагласата на СДС е да проведем още едни консултации с ГЕРБ, за да търсим възможност за реализация за този мандат”, заяви пред Нова ТВ Румен Христов, депутат от Реформаторския блок и зам.-председател на СДС.

Организирането на предсрочни избори, според Христов, обслужвало само интересите на БСП и опозицията. По тази причина трябвало да се намери вариант да се изведе страната от политическата криза.

"Нищо не пречи да предложим използването на мандата основно от ГЕРБ, с посочен министър-председател от тях, разбира се, с наше съгласие. Основна конструкция от политическа партия ГЕРБ, а защо не и с лек ремонт този кабинет да продължи да работи”, добави Христов.

Идеята на Реформаторите е да вземат мандат с ключови фигури от настоящия кабинет.

"Този, който избира министрите, е министър-председателят. А кой ще бъде той, ще реши ГЕРБ. Ако има правителство, то може да се случи само с политическа партия ГЕРБ която има 84 мандата. Очакваме от тях предложение за министър-председател. Може да бъде Бойко Борисов, може да бъде и друг, това те си преценяват”, каза още Румен Христов.

Водещи

Най-четени