Как да се ограничи полицейското насилие? 19.10 | 11:11

Парламентарна комисия с препоръки по случаи на полицейско насилие

От Андриян Георгиев

Временната комисия за случаи на полицейско насилие, изнесени в медийното пространство, се отчита пред депутатите. Докладът с резултатите представя пред парламента председателят ѝ Красимир Ципов.

Народното събрание трябва да излезе с решение дали приема или не отчета. Комисията е проучила 4 случая - "Перник" (убийството на Мирослава Николова), "Скравена", "Мировяне" и "Бесоолу".

В доклада на комисията се казва, че са необходими целенасочени действия за подобряване на дейността на полицаите с оглед недопускане на действия по превишаване на употребата на физическа сила, помощни средства или оръжия.

Комисията препоръчва да бъде направен цялостен анализ и преглед на действащото законодателство по въпроса. Трябва да се въведе в полицейската практика стандарта "Абсолютна необходимост”, който е регламентиран в Закона за МВР. Следва да се изгради и сериозна система на наблюдение и контрол, за да не бъдат допускани превишаване на правомощията от страна на полицаи.

Друга препоръка на комисията е да се извърши анализ на цялостната дейност по обучението на полицаите относно прилагането на законовите разпоредби, регламентиращи използването и употребата на физическа сила, помощни средства или оръжие, с цел разработване на програми за първоначално обучение в Академията на МВР и специализираните центрове към нея, както и на програми за практическо обучение на служителите, най-вече в аспекта запознаване и решаване на конкретни казуси и задължително полагане на тестове най-малко веднъж в годината, които да се включват в кадровото досие на съответния служител и да се вземат под внимание при неговото кариерно израстване.

Необходимо е също така да се въведат промени в нормативните актове на МВР за провеждането на вторично психологическо изследване на служители, на които е наложено тежко дисциплинарно наказание за превишаване на правомощията при употреба на физическа сила, помощни средства или оръжие, както и на правила за ротация на служители, на които са наложени такива тежки дисциплинарни наказания.

Депутатите препоръчват закупуване на видео и звукозаписни технически устройства, с които да бъдат оборудвани служителите от групите за специализирани полицейски операции.

Комисията посочва, че ръководството на МВР трябва да бъде безкомпромисно към разследването и наказването на действия, при които има неправомерна употреба на сила.

Ето и подробности за четирите случая на полицейско насилие, по повод на които са посочените по-горе препоръки на временната парламентарна комисия:

Случаят "Скравена". На 4 януари 2012 г. някой изрисува свастики върху фасадата на пощенската станция в селото. За обяснения са призовани Здравко Гайдарски, Петер Иванов и Петър Николов. По-късно свидетелите Светослав Петров и Пламен Петров от гр. Ботевгради заявяват, че Цветан Иванов, баща на Петер Иванов, е споделил пред тях, че синът му е направил рисунките в село Скравена, заедно с приятели от неговата компания.

В Районното управление на полицията, гр. Ботевград, на 11 януари вечерта са подадени жалби от бащата на Петер Иванов – Цветан Иванов, и майката на Здравко Гайдарски – Генка Гайдарска, че спрямо децата им е упражнена физическа сила от страна на служители на Районното управление в Ботевград.

На 3 февруари са получени резултатите от Института по психология на МВР, въз основа на които е направен извод, че служителят Пламен Иванов Николов е използвал неправомерно физическа сила спрямо Петер Иванов на 11 януари. Пламен Николов заявява, че е ударил шамари на Петер Иванов, тъй като се е държал арогантно.

- Случаят "Мировяне". Според парламентарната комисия действията на ръководителя на полицейската операция Красимир Кръстев при задържането на сем. Начкови са несъобразени с конкретната обстановка.

Домът на Петър и Малина Начкови е бил обискиран на 21 януари, а двамата са били арестувани. Полицията е открила пет кутии безбандеролни цигари по време на претърсването. Полицаите използвали физическа сила срещу тях. Дъщерята на семейството - Ралица, е автор на група срещу премиера Бойко Борисов във Facebook. Начкови били задържани, докато се возели в колата си, а впоследствие отведени до дома им в Мировяне. 

- Случаят "Мирослава Николова". Един от двамата основни заподозрени за убийството Стойчо Стоев се самоубива пред очите на полицаите при претърсване на апартамента му. Това е нарушение на закона.  

- Случаят "Бесоолу". Иса Бесоолу е бизнесмен от Старозагорско, кандидат за депутат на ДПС за този парламент, съден по обвинение за подкуп на длъжностно лице и съучастие в длъжностно присвояване на средства от касата на община Павел баня. При задържането му е регистрирано полицейско насилие срещу него.  

Водещи

Най-четени