Каква е истината за причината, довела до жп катастрофата на гара Калояновец? 17.07 | 07:41

Ревизор твърди, че е проблемът не е бил в техниката

От iNews.bg

Жп катастрофата на гара Калояновец ще струва поне 1,5 млн. лева, смята зам.-главният ревизор по безопасността на НКЖИ Неделчо Спасов, съобщава в. "24 часа".

В събота (12 юли) влакът по линията София – Варна дерайлира, при което загина машинистът, а неговият помощник бе приет в болница в тежко състояние. Други 14 души получиха различни наранявания.

Следствието трябва да обяви причините за дерайлирането на влака София - Варна. Спасов обаче смята, че е по-вероятно да се удари шестица от тотото, отколкото причина за инцидента да е грешка на техниката за безопасност по линията. Тя била като тази на скоростните влакове във Франция.

Според ревизора машинистите са се заблудили за светлините на светофорите - оцелелият машинист Христо Тиляшев обаче настоява, че и предупредителният, и входният светели така, че да позволят 100 км в час. Няма как да има разминаване между светофорите и командите от ръководителя на движение върху таблото на маршрутно-релейната централизация, а тя е предупреждавала, че скоростта трябва да падне на 40 км, категоричен е ревизорът.

Водещи

Най-четени