Каква ирония! Загинаха в катастрофи в деня, посветен на жертвите на пътя 20.11 | 20:59

Каране с висока скорост погуби в неделя на 20 ноември 28-годишен моторист в Дългопол и 18-годишен младеж между Раковски и Шишманци

От iNews.bg

Млади хора загубиха живота си в катастрофи заради безразсъдно шофиране в дена, в който светът почита паметта на жертвите в пътни инциденти.

28-годишен моторист е загинал в Дългопол, след като се е забил в задната част на автомобил. Инцидентът е станал на ул."Георги Димитров" в града около 11.00 часа в неделя, съобщиха от МВР-Варна.

По време на движение мотористът застига и блъска в задната част автомобил, спрял за изчакване на кръстовище. Вследствие на инцидента мотоциклетистът е пострадал тежко и е починал в линейката на път за болницата.

По случая е образувано досъдебно производство. Изясняват се детайлите около инцидента.

От МВР съобщиха и за друг тежък инцидент, при който шофьор-новак на 18 години е загинал на пътя между Раковски и Шишманци. Управляваният от младежа лек автомобил се е движил с несъобразена скорост, излязъл е извън пътното платно и е паднал в напоителен канал.

Момчето е загинало на място. В болница е откарана 15-годишната му спътничка. Друг 19-годишен пък извади късмет, оставайки жив и здрав, след като се удари в мантинела и излетя от Главен път Е-79 при Симитли тази сутрин. Карал е толкова бързо, че след удара е летял 15 метра и се е обръшал през купе. Към него съдбата е била по-благосклонна. Но може би само този път.

По ирония на съдбата двамата загинали младежи станаха жертва на собствената си шофьорска грешка точно на 20 ноември. По решение на Общото събрание на ООН на третата неделя на месец ноември в годината се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортни произшествия.

1808991

По този повод на много места в страната днес стотици близки на загинали в катастрофи отдадоха своята почит към загиналите, а гражданите изказаха съболезнования на почернените роднини.

Всеки ден по пътищата на нашата страна хора стават жертва на пътни произшествия. Стотици загубват живота си, хиляди трайно боледуват, като голяма част от тях остават с физически и умствени увреждания за цял живот.

По данни на Евростат, оповестени вчера, България заедно с Румъния и Латвия оглавяват класацията на ЕС по най-много жертви на катастрофи на глава от населението.

Мъже, жени и деца стават жертви на свои или чужди грешки, невнимание и нарушения, а мъката в семействата остава за цял живот.

Огромни са загубите, които понасят хората и институциите. За 2015 г. в рамките на ЕС загубите от пътно-транспортни произшествия възлиза на над 100 млрд. евро.

МВР призовава днес всички шофьори да мобилизират силите си, за да запазят живота на пътя, но и този ден не мина без жертви на пътя.

"Нека не забравяме, че когато участваме в движението, нашето внимание трябва да бъде остро и концентрирано, защото един миг невнимание може да бъде фатален. Да прилагаме нулева толерантност към нашите близки и приятели, които застават зад волана без нужната правоспособност, употребили алкохол или наркотици. Безопасността на движението е споделена отговорност. Тя не е по силите само на една институция. Затова МВР призовава цялата общественост, всички граждани, институции и организации на 20 ноември заедно да преосмислим отношението към безопасността на движението за опазване на най-ценното – живота и здравето на човека", гласи призивът, който отново остана "глас в пустиня".

Поклон пред загиналите на пътя, пък макар и станали жертва на собствената си глупост!

Водещи

Най-четени