Какво ще работят депутатите в последната седмица преди лятната си ваканция 27.07 | 11:05

Уточняват датата за президентските избори, гласуват Закона за съдебната власт

От iNews.bg

Тази работна седмица е последната за лятната сесия на парламента, който от 1 август излиза в 45-дневна лятна ваканция. Промените в Закона за съдебната власт и датата на президентските избори са сред въпросите, които ще бъдат обсъдени и гласувани в Народното събрание до края на седмицата.

Депутатите тепърва ще обсъждат спорните положения, като това магистратите да не са задъэлжени да декларират принадлежност към масонски ложи и други тайни общества, а също и в съсловни организации.

Очаква се депутатите да решат сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати да не бъдат анонимни, а жалбоподателят да носи и наказателна отговорност, ако сигналът се окаже неверен.

Три предложения за датата за изборите ще разгледат депутатите. ГЕРБ и подкрепящите парти предлагат вотът да е на 6 ноември, ДПС – на 30 октомври, а БСП – на 23 октомври.

На първо четене в парламента влиза и влиза Антитерористчният закон.

Народните представители ще разгледат и предложение за провеждане на национален референдум от три въпроса, внесен от Веселин Марешки.

В последната седмица преди лятната си ваканция депутатите ще гласуват председател на Комисията за финансов надзор и управител и подуправител на НОИ.

Водещи

Най-четени