Калфин: Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни 02.04 | 09:47

Министърът обеща промяна на механизма за наемане на хора над 55 години

От iNews.bg

"Над 50% от пенсиите в страната ни за миналата година са били инвалидни". Това обяви социалният министър Ивайло Калфин пред Нова тв. През последните години има нарастване на този вид пенсии, а броя им е най-висок, когато в страната има висока безработица, обясни Калфин.

Според него лекарската комисия за ТЕЛК-овете трябва не просто да издава епикриза, но и да отбеляза какво все пак могат да работят тези хора, за да бъдат пълноценни.  

Социалният министър коментира и увеличаването на пенсионната вноска и възрастта за пенсиониране.

"НОИ е един обикновен бюджет, който си има приходи и разходи. Голяма част от приходите идват от държавата, а това, което внасят работещите, е изключително малко, Предвид демографските перспективи, пред които е изправена страната ни, ако нещо не се промени, за в бъдеще "българите ще получават още по-мизерни пенсии".

Калфин заяви, че работи по промяна на механизма за наемане на хора над 55 години. Целта е бизнесът да бъде стимулиран да взима повече хора над тази възраст, за да може и те самите да натрупат нужният стаж за пенсиониране. 

Министър обясни какво очаква и хората, които не работят, живеят на социални помощи и се накрая се пенсионират.

"Тези, които нямат стаж, в случай че нямат степен на инвалидност, могат да се пенсионират чак на 70 години, и то с ниска пенсия". 

 По отношение на сектор "Сигурност" ще се въведе минимална възраст за пенсиониране, както и разграничаване на различните функции, които изпълняват служителите. 

Калфин обясни, че социалното министерство обмисля нов закон за децата, които раждат деца. с новия закон за семейни помощи, майките на децата, които вече са родили деца, няма да получават надбавки. Ако обаче майката ходи на училище, тя ще получи допълнителен стимул. 

Водещи

Най-четени