Калфин призна: Ножицата на доходите се разтваря и обедняваме все повече 24.11 | 13:29

"Не ни е виновен ЕС!", отсече вицепремиерът по социална политика

От Филипа Тодева

Ножицата на доходите се разтваря, социалните неравенства се задълбочават и бедността се увеличава, призна вицепремиерът по социална политика Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че това се случва въпреки членството в ЕС. "За задълбочаването на тези проблеми не ни е виновен ЕС, сега използваме редица механизми на Евросъюза, които ни помагат да се смекчат тези ефекти, но много неща зависят от нас и работата на нашите институции", каза вицепремиерът при представянето на доклада "Мониторинг на членството на България в ЕС – 2013-2014".

Сега Европейската комисия очаква от България да изгради стабилна пенсионна система.

"Има много социални фондове, които не са ефективни – например парите, които се дават за борба с бедността, са изключително неефективни. Парите не са малко, но те не вадят социалните групи от риск за бедност и вместо решения проблемите се задълбочават, каза той. Надали наливането на още пари в тази сфера ще реши проблема, важното е финансовите средства да са по-добре насочени", посочи вицепремиерът, цитиран от БТА.

Новата ЕК работи по план за икономическо оживление с бюджет 300 млрд. евро и България е изпратила проекти, които да се финансират от този план, допълни той. "По-важно е обаче да имаме собствен национален план за икономически растеж, заетост и социално включване и да гледаме на европейската политика като възможност и инструмент за решаване на нашите цели", подчерта Калфин.

Водещи

Най-четени