Кандидатът ни за еврокомисар вече е ясен 07.05 | 13:28

И третото правителство на Борисов няма да назначава хора от ДС за посланици, обеща Захариева

От iNews.bg

Кандидатът за еврокомисар от България вече е ясен. Въпреки това обаче от ГЕРБ засега пазят името му в тайна. Това стана ясно от думите на новия ни министър на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева. Пред БНР тя обяви, че българската кандидатура за еврокомисар е достойна и може би най-силната, която може да излъчи нашата страна. "Имаме яснота за ресор и той също ще бъде добър. Дигитализацията е една от вероятностите", обясни още тя.

По отношение на политическата ситуация в Турция Захариева заяви, че страната е наш съюзник в НАТО, тя е един от най-важните ни икономически партньори и е в интерес на България в югоизточната ни съседка да има стабилност и предвидимост. "Външната ни политика трябва да се основава на принципите на добросъседство и взаимно уважение. Сътрудничеството е важно не само в икономиката, но в миграцията, в сигурността. Важно е как ще бъдат разписани самите текстове при промените в конституцията на Турция в резултат от референдума", каза още Захариева.

Във връзка с извикването на посланик Надежда Нейнски за консултации в София, първият ни дипломат обясни, че това е дипломатическият начин да покажем, че не приемаме някои опити за намеса във вътрешните работи на страната, а не, че сме недоволни от работата на посланика. На въпрос дали ще бъде променена политиката за неназначаване на дипломатически представители с принадлежност към структурите на бившата ДС, министър Захариева заяви: "Последователна политика е да не се пращат в чужбина посланици с принадлежност към ДС – тази линия се спазва още от първите два кабинета на министър-председателя Бойко Борисов и президента (2012-2017) Плевнелиев. Това е изключително важно и не виждам промяна в политиката."

По темата за правосъдната реформа вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви, че това е един от най-важните приоритети на кабинета "Борисов 3" и доказателство за това е фактът, че тя ще бъде координирана от вицепремиер. "Искаме да покажем на българските граждани, че темпото, което е набрано, не само ще се запази, но ще бъде дори на по-високо ниво. Госпожа Цачева също е много добър професионалист, ние сме в постоянен контакт", заяви Захариева.

Водещи

Най-четени