Каракачанов: Модернизацията трябва да върви паралелно при всички войски 01.06 | 17:44

Ако се приеме вариант за разсрочено плащане, ще има и изтребители, и кораби, каза той

От iNews.bg

Фаворизацията на един или друг вид въоръжени сили не може да е за сметка на останалите, би било грешка. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на блиц контрола в парламентарната комисия по отбрана, предаде БГНЕС. "Говорихме по най-различни теми като започнете от състоянието някои видове въоръжени сили до състоянието на терен, срещата в Брюксел и много теми, които интересуваха колегите народни представители", обясни той.

За проекта за модернизация на сухопътни войски Каракачанов каза, че той е започнат още от преди. Водени са и разговори. "Истината е, че проектът за сухопътни войски закъсня, говоря за миналия мандат, в сравнение с проектите на военноморските сили и на авиацията. Моята идея е трите проекта да се движат заедно. В Министерски съвет проектът ще бъде внесен в зависимост от това, кога ще бъдат готови нещата за разглеждане. Имаме съвет след няколко дни, ще говорим и по този въпрос. Бърза се и трите проекта, според мен, е справедливо да се движат заедно, за да са ясни и разходите, които трябва да се правят", каза още Каракачанов.

Според него, ако се приеме това, което беше обсъждано на Консултативния съвет по национална сигурност - за по-дълго време да бъдат разсрочени сумите за изплащане на изтребителите или на корабите за флота, ще стигне времето. "Между другото за това имаше консенсус в КСНС", каза той и добави, че е останал учуден от някои спекулации, че е имало разминаване, напротив и президентът и премиерът приеха тази теза за задвижване на проектите. В позицията си на вицепремиер Каракачанов коментира и това, кога ще бъде представена управленската програма на правителството като каза, че ще бъде готова в началото на този месец, но не знае кога ще бъде представена. "Цялата програма, заедно с частта за отбрана и сигурност, ще бъде представена в подробния й вид", допълни той.

Водещи

Най-четени