Каракачанов нареди на инспектората в МО да провери конкурса за изтребителя 27.06 | 18:39

Парламентарна комисия пък ще проучва защо уе отпаднала офертата на Ф-16

От iNews.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е ангажирал инспектората на ведомството си за проверка за фактите и решенията, взети по време на конкурса за нов български изтребител. Становището на вътрешната проверка на министерството се очаква до четвъртък, обяви самият министър по бТВ.

Преди дни стана ясно, че ГЕРБ иска парламентарна комисия да проучи обстоятелствата по конкурса.

"Има три участника в съревнованието – "Грипен”, италианския "Еврофайтър” и за Ф-16. Тъй като комисията на 29 март е излязла с предложение до Министерския съвет, прието от тогавашното служебно правителство, то ние заварваме положение, с което трябва да се съобразим”, обясни Каракачанов.

Парламентарната комисия ще установи как Ф-16 е отпаднал от конкурса и какви са мотивите. "Това са много пари и данъкоплатеца се интересува как ще се похарчат”, добави той.

Вицепремиерът посочи, че решението на служебния кабинет не предопределя избора на самолет, а дава възможност на сегашното правителството да започне разговори с класираните двама от трима участници.

"Това са 1,5 млрд. лв. на данъкоплатеца. Нищо не ме смущава мен, но да не се смущава обществото.  Въпреки че решението е взето от правителство във време без действащ парламент”, уточни той. Има възможност и в хода на разговорите да се променят параметри от офертите.

Каракачанов отчете като грешка, че Външното министерство не е информирало участниците в конкурса за резултатите.

Министърът заяви, че "Грипен” е нов самолет и са предложили изгодни условия, а и пилотите предпочитали нов самолет.

От исканите 3,5 млрд. лв. за модернизация на армията, 2,4 млрд. лв. са гласувани за многофункционален патрулен кораб и нови изтребители за авиациите. "Смятам, че не бива да разделяме видовете въоръжени сили. Проблемите в сухопътните сили не са по-малки от флота или въздушните. Имат въоръжение на над 30 години”, каза той.

Според него проектите за модернизация на армията трябва да се движат заедно и затова се предлага на парламента - да се разсрочат плащанията за по-дълъг период.

Водещи

Най-четени