Карлово скръцна със зъби на турския консул в Пловдив 13.02 | 20:39

Местната власт определи действията му като намеса във вътрешните работи

От Цанка Донкова

Карлово скръцна със зъби на турския консул в Пловдив. Причина за негодуването е искането на Шенер Джебеджи да бъде отменена декларацията, с която се отдава почит на хилядите избити българи по време на Илинденско-Преображенското въстание.

Председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски определи това искане като груба намеса във вътрешните работи на България и припомни Венецианската конвенция на дипломатическите служители и консулските служби. Там е записано, че те трябва да се съобразяват със законите на държавата, която ги е приела и да не се месят във вътрешните ѝ работи.

"Не може преди българският съд да се произнесъл по отношение на собствеността на сградата на бившата "Куршум джамия" той да заявява, че тя ще бъде върната на "законния си собственик - мюсюлманската общност", заяви Карагенски.

На трето, но не по важност, място Стойо Карагенски посочи искането на консула да се отмени декларацията, че "в Закона за местно самоуправление и местна администрация никъде не е записано, че генералното консулство на Република Турция в Пловдив има законовото право да контролира по законосъобразност решенията на общинските съветници в България".

Въпросната декларация вече е приета в Стрелча и Сопот, а има и потвърждение, че тя ще бъде разгледана и от местните съвети в Стара Загора, Враца, Смолян, Павел баня, Пловдив. Освен почит, с декларацията карловци поискаха от турската страна да се извини на България за жертвите, допълва БТА.

"Ако днес някой от Турция ни забранява с декларация да почетем паметта на хилядите избити българи преди 100 години и ние не реагираме, то утре същите могат да ни забранят да честваме Левски и Ботев", посочи карловецът.

В знак на толерантност председателят на Общинския съвет е изпратил покана до Джебеджи да присъства на 18 и 19 февруари в Карлово, когато се отбелязват 141 година от гибелта на Васил Левски.

Водещи

Най-четени